Na výjezdu v Českých Budějovicích: Fanoušci Baníku pojali výjezd na Střelecký ostrov jako retrovýpravu

20. březen 2023

Fotbalistům ostravského Baníku se v lize nedaří, ale aktivním příznivcům slezského klubu to zatím nadšení k fandění neubírá. Jaké podmínky k tomu měli v Českých Budějovicích se dozvíte v našem seriálu "Na výjezdu". Na Střelecký ostrov do Českých Budějovic, kam se vypravilo k ligovému zápasu i několik stovek fanoušků ostravského Baníku, zamířil reportér Jaroslav Plašil. Užijte si jeho další výpravu do sektoru hostí.

Necelá hodina do začátku zápasu a policisté vyvádějí koně ze skříňového vozu. K bráně míří těžkooděnci, ve vzduchu vrtulník, přitom atmosféra kolem stadionu, kde se potkávají fanoušci obou klubů, byla zatím velmi poklidná.

Někteří fanoušci Baníku dorazili autem až sem k východní tribuně, vyndávají buben, převlékají se do starých dresů, protože výjezd do Českých Budějovic berou jako retrovýpravu do starých časů. Mnozí cestovali společně vlakem, který vyrážel z Ostravy už po šesté hodině ráno.

Vstupenky za 300 korun se prodávají na místě v jedné z pokladen s nápisem "kotel hosté" a nedá se platit kartou. Sektor na kraji východní tribuny je zaplněný, před ním jsou kovové sloupky se sítí, po stranách plot zahnutý směrem k fanouškům, ale nic ostrého. Výhled je odtud kromě nejnižších řad celkem dobrý, řadu ostravských fanoušků se šálami vidím i v sousedním sektoru východní tribuny.

Pro necelé čtyři stovky fanoušků je tady jeden malý stánek s občerstvením, jehož součástí jsou i velmi malé toalety s vchody pro pány a dámy. Vypadá to přátelsky, na dveřích i výdejním okénku je spousta klubových samolepek z výjezdů, nejsou tu mříže ani pletiva, Velmi ochotný prodavač, který je očividně rád mezi lidmi. Ale podmínky jsou složité, i nějakých deset minut od začátku druhé půle ještě stojí ve frontě dost lidí. A to přes mříže pomáhají i posily, obsluha ze sousedního sektoru.

I když to na hřišti není zrovna zábavné, fanoušci v sektoru se baví, dostávám i velkou čtvrtku s návodem jak od nábytkářského řetězce, čekám na pokyn a jsem i součástí kartoniády. Fanoušci taky z papíru dělají vlaštovky a zkouší je společně vypustit.
Bílou kartoniádu nahrazuje modrobílá, ve druhé půli jsou v hledišti modrobílé balónky, v závěru i kouřové efekty.

Čtěte také

V jednom starším chorálu fanoušci zpívají o slavném slezském klubu, který se podobá Manchesteru, což teď na hřišti neplatí, a příznivci Baníku to po celozápasové podpoře dávají hráčům řádně najevo po závěrečném hvizdu.

V závěru zdejší hlasatel fanouškům Baníku několikrát oznámí, že na ně u stadionu čekají autobusy, které je v doprovodu policie okamžitě po utkání odvezou na vlak, tak aby se v pohodě stihl pravidelný odjezd. Takže sektor oproti zvykům z řady jiných stadionů opouštějí okamžitě a nemusejí čekat u brány dlouhé minuty.

autoři: Jaroslav Plašil , rej
Spustit audio

Související