Na výjezdu: Fanoušci Sparty vyrazili na Letnou, tentokrát na tu zlínskou

27. únor 2023

Jednou za sezonu nejvyšší domácí soutěže mohou fanoušci fotbalové Sparty vyrazit na Letnou a nebýt při tom na domácím stadionu. I ve Zlíně mají Letnou a právě tam vyrazil reportér Radiožurnálu Sport Jaroslav Plašil zjišťovat podmínky nejen v sektoru pro hostující fanoušky. Utkání mezi Zlínem a Spartou skončilo v rámci 21. kola Fortuna ligy vítězstvím Pražanů 3:2. Užijte si další díl  "Na výjezdu".

Stadion ve Zlíně se z jedné strany dotýká lesoparku a právě za jednou z branek je také hodně přírodní sektor „vlajkonoši hosté" pro 300 lidí připomínající voliéru pro papoušky. Jakmile projdete turnikety, jdete kolem mříží, které jsou kolem celého sektoru, který je obalený sítí, takže ji máte i nad hlavou.

„Kotel" je sice venku, ale přesto ho občas někdo opustí a vyjde aspoň pár schůdků nad něj, aby se „nadechl". Při početnějším výjezdu, jako je právě tento, kolem sebe moc prostoru nemáte. Fanoušci hostí mohou využít také vzdálenější část tribuny za stejnou brankou. 

Lístek za 150 korun jsem tentokrát pořídil přes internet, abych měl jistotu, že nepojedu 300 kilometrů a zpět zbytečně. Vstupenky se daly koupit i na místě v plechové budce s velmi malým oknem. Tento styl je zachovaný i v sektoru. Když je plný, tak na první pohled nevíte, že se z něj dá jít ještě někam jinam. Ta možnost existuje, dostanete se k modrému stánku s občerstvením, kolem kterého vede ulička k toaletám.

Na stadionu jsem ocenil, že jsem šel na toaletu už v centru, protože zvenku není jasně poznat, kam chodí ženy a kam muži. Uvnitř jsme nepřišli na způsob, jak se dají rozstvítit světla. Takže stojíte ve tmě a doufáte, že nedojde k nepříjemné události. Jeden z fanoušků prohlásil, že se zde člověk vrací do středověku. Voda teče, mýdlo ani ubrousky nebo papírové utěrky tady nevidím, ani když si rozsvítím telefonem, takže myslím, že to není tím, že bych je ve tmě nenašel. 

Toalety a plechový stánek s občerstvením, to je velký plechový kontejner, stánek má mříže a jen velmi malé okno. Fanoušek tak ani neví, co uvnitř nabízí. Občas někdo odchází se šťastným výrazem s klobásou nebo pivem. Fronta mi přijde soustavná. Výhodou je, že člověk aspoň vidí hřiště, protože stánek je na kraji sektoru.

Fandění je hlavně v první půli hodně intenzivní, lídr supportu s pomocí megafonu několikrát fanoušky pochválil, vyzval je taky na výjezd na Baník, na stadion velkého rivala. Ve vhodnou chvíli taky požádal o dobrovolné příspěvky na chorea a fanouškovské aktivity. Tak aby byla atmosféra na venkovních zápasech Sparty co nejlepší. 

Čtěte také

Závěr zápasu provázejí i světelné efekty. Slabý barevný kouř není nijak zvlášť nepříjemný, mnohem rizikovější se může zdát držení fanoušků v těsném sektoru i několik minut po utkání mezi ploty. Musí se počkat na pokyn policie, která vyhodnocuje situaci. V davu jsou i malé děti a až tady na malém prostoru vzniká trochu napětí po jinak poklidném průběhu zápasu.

autoři: Jaroslav Plašil , rej
Spustit audio

Související