Na úplné otevření vysokých škol je brzo. Chceme ale bojovat o jejich pootevření, říká rektor ČZU

Už dva semestry se na vysokých školách vyučuje distančně. Jak se se situací vyrovnali studenti a pedagogové? Jak by mělo podle představ České konference rektorů vypadat kombinované studium? A jsou studentské koleje prokazatelně místem šíření nákazy? Hostem Vladimíra Kroce byl rektor České zemědělské univerzity a šéf České konference rektorů Petr Sklenička.

S prezenční výukou na vysokých školách se počítá až ve druhém stupni systému PES. Je podle vás tento systém nastavený správně?

Na to se těžko odpovídá. Skutečnost, že se každou chvíli mění, hovoří sama za sebe. Na druhou stranu musím říct, že s uvolňováním takto vážné situace nemáme nikdo zkušenosti. Domnívám se, že na úplné otevření vysokých škol je asi ještě pořád dost času. V současné době chceme bojovat alespoň o jejich pootevření pro některé výjimky. To si myslím, že by v tuto chvíli stačilo a o úplném otevření se bavme později. 

Čtěte také

Novela vysokoškolského zákona umožňuje fakultám změnit způsob, kritéria i termíny přijímání nových uchazečů. Bude k tomu letos důvod?

Určitě bude, byl k tomu důvod i v minulém akademickém roce a drtivá většina škol toho využila a posouvala státnice i přijímací řízení. Všechno nakonec dopadlo dobře, nový akademický rok jsme zahájili včas. V tuto chvíli před sebou ale tlačíme kouli nabalenou z těch dvou semestrů distanční výuky a je čím dál tím těžší. Bojím se, že toho, co musíme dohánět, je tolik, že to během následujícího roku nestihneme. V tu chvíli bychom museli přemýšlet o prodlužování některých studií a oborů.

Kdy bude čas hodnotit, co vysokému školství přineslo omezení na distanční výuku?

Tohle je zajímavá otázka, na kterou se strašně špatně odpovídá. Já obvykle říkám, ať nám dáte rok a my mezitím zhodnotíme, co to způsobilo. Existují specialisté, kteří se tomu věnují, ale já jsem ještě žádnou studii nečetl. 

autoři: Vladimír Kroc , vla

Související