Na tulipánového Vincenta van Gogha použili 25 tisíc sazenic. Vítejte v Zahradě Evropy

Když rozkvete 7 milionů květin, musí zaplesat nejen oko oddaného zahrádkáře. Pohled na tu krásu potěší snad každého. Vidět ji můžete v nizozemském Keukenhofu, a to ještě celý měsíc: do 17. května.

Místu, kde právě teď stojíme, Nizozemci říkají nejkrásnější jarní květinový park na světě. Na ploše 32 hektarů tu každý rok vysázejí 7 milionů květin. Na tuhle nádhernou rozkvetlou zahradu se pak čeká doslova ve frontě: na parkovištích stojí stovky autobusů a tisíce aut návštěvníků, kteří se na květiny přijíždějí podívat.

„Nizozemsko je v pěstování květin světovou jedničkou. Živí se tím u nás asi 200 tisíc lidí. A jezdí sem lidé z celého světa, kteří květiny milují,“ vysvětluje Bart Siemerink, který je ředitelem Keukenhofu, tedy největšího květinového parku v Evropě.

Čtěte také

Jeho lidé tohle místo každý rok na jaře na 2 měsíce změní v Mekku všech milovníků květin. „Asi polovina našich květin jsou tulipány. Kvůli nim sem lidé jezdí. Kdyby tu neviděli tulipány, byli by zklamaní, protože tulipán, to je květina Keukenhofu,“ podotýká.

7 milionů sazenic

„Všechny květiny, které tu vidíte, sázíme ručně. Jednu po druhé. Umíte si asi představit, že než nasázíme všech 7 milionů sazenic, tak to chvíli trvá. Ale právě díky tomu jsou květiny u nás v parku ty nejkvalitnější,“ říká.

Zahrada se sedmi miliony květin - to je nizozemský Keukenhof.JPG

Skoro všechny květiny, které v Keukenhofu mají, si lidé můžou koupit v přilehlých stáncích. Nebo kdekoliv jinde na světě v běžných zahrádkářstvích. Jak říká Bart Siemerink, cílem Keukenhofu totiž není ukazovat lidem sice exotické, ale přitom nedostupné rostliny.

„Chci, abyste se pro květiny nadchli. Pak si nejspíš koupíte sazenice a začnete květiny pěstovat v bytě, na zahradě nebo na balkóně,“ říká.

Portrét bude 15 metrů dlouhý

Nadšení pro květiny určitě sdílí skoro všichni z víc než 800 tisíc lidí, kteří Keukenhof každý rok navštíví. Letos tu na ně čeká jedna mimořádná atrakce: tulipánový portrét malíře Vincenta van Gogha, jehož výročí úmrtí si letos Nizozemci připomínají.

„V polovině nebo na konci dubna mozaika plně rozkvete. Portrét bude velký asi 15 metrů, použili jsme na něj 25 tisíc sazenic tulipánů. Teď jsou tu jen zelené lístky, ale za pár dní už vykvetou první barvy. A uvidíte Vincenta van Gogha i s jeho bradkou a kloboukem.“

Čtěte také

A co je pro portrét van Gogha z tulipánu nejdůležitější? Přece to, aby všechny sazenice vykvetly ve stejnou chvíli. Kdyby žluté tulipány kvetly dřív než ty červené, bylo by to květinářské faux pas. V Keukenhofu mají s něčím podobným víc než 60letou zkušenost, takže se neúspěchu neobávají. I když, jak říká Bart Siemerink, když jde o přírodu, jistotu nemáte nikdy. A i to je součástí krásy květin.

autor: oho
Spustit audio