Na soud se obrátil první mladík, který chce být předčasně zletilý kvůli podnikání

8. leden 2014

K českobudějovickému okresnímu soudu přišla zřejmě vůbec první žádost o předčasné zplnoletnění za účelem podnikání. Tuto možnost totiž přinesl až nový občanský zákoník, který platí od 1. ledna. Další mladiství zájemci, kteří by chtěli sami na sebe podnikat, se podle očekávání budou připojovat.

První žádost dorazila k Okresnímu soudu v Českých Budějovicích jen pár dní potom, co začala novinka z občanského zákoníku platit. Podle pověřeného místopředsedy soudu Miroslava Jurmana se mladík dozví odpověď do několika měsíců.

„Byla nám doručena jedna žádost podle paragrafu 33 čili žádost o souhlas soudu s výkonem podnikatelské činnosti a tím, že tedy dotyčný bude pro tyto účely zletilý. V daném případě se jedná o chlapce ve věku poměrně blízkém normální zletilosti, takže 16 nebo 17 let, někde tam to je,“ přibližuje.

Konkrétnější soud být nemohl, nešlo prý ale o nijak zvlášť propracovanou žádost. Jurman prozradil také to, že se dokument do jeho rukou dostal náhodou – kvůli tomu, že kancelář ještě nevěděla, jak a kam novinku zapsat.

„I pro ně je to samozřejmě novinka. Takže já jako místopředseda jsem pouze usměrňoval, kam to má být zapsáno. Toto konkrétně budou mít na starosti kolegové na opatrovnickém úseku,“ dodává.

Právník a spoluautor nového občanského zákoníku František Korbel tipuje, že bude podobných případů, kdy chce být mladistvý kvůli podnikání dříve plnoletý, rychle přibývat.

Možná přijdou i tisíce žádostí ročně

„Nezletilé osoby, náctileté, mají znalosti, mají schopnosti, umí výborně pracovat s informačními technologiemi, a je proto využitelné to, že by mohly v těchto oborech podnikat. Takže se domnívám, že to asi nebudou desítky nebo stovky tisíc případů, ale tisíce takových případů ročně pravděpodobně budou,“ uvažuje.

Předseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček si však myslí, že nejde o žádnou zásadní změnu.

„Nedomnívám se, že by se jednalo o tisíce zájemců, spíše se kloním k těm stovkám. A pokud to ještě posuneme - je to od 16 do 18 let, takže mu bude třeba 17 let, zažádá si o to a soud bude ještě několik měsíců rozhodovat, tak už mu stejně skoro těch 18 let bude,“ poznamenává.

Například programátor Libor Hoření z Brna je už dnes plnoletý. Kdyby mu ale občanský zákoník v době, kdy mu bylo 16 let, umožňoval začít oficiálně podnikat, příležitost by prý určitě využil.

„Já bych tenkrát to s.r.o. založil, co nejdřív by to šlo. Ale nechtěl jsem to řešit přes rodiče nebo přes kamarády. Já si myslím, že by mi to práci asi usnadnilo, dřív bych se dostal do nějakého toho pracovnějšího, firemnějšího prostředí, což jsou samozřejmě zkušenosti. A čím dřív člověk začne získávat tyto zkušenosti, tím dřív může něčeho dosáhnout,“ vysvětluje.

Novinka nemusí pomáhat jen mladým lidem, kteří chtějí začít dříve podnikat. 16letý se může stát po právní stránce zletilým třeba v případě domácího násilí.

autoři: sib , krw , hla
Spustit audio