Na Provázku jsem zažil neuvěřitelné věci! Ale v muzice se cítím nejvíc sám sebou, říká Michal Dalecký

22. duben 2022

Michal Dalecký je herec a člen kapely Bombarďák, o které říká, že je určena hlavně pro rodiče a děti. Proslavila ho role pana Žížaly v seriálu Kancelář Blaník. Ve filmu Promlčeno, který příští týden vstupuje do kin, hraje vysílacího technika Radiožurnálu. „Je to obyčejnej týpek, co chodí každý den do práce, čeká, až si to odsedí a půjde domů... Najednou je součástí něčeho... ‚co se to tady děje?! Vůbec to nechci!‘“ popisuje svoji roli v thrilleru Roberta Sedláčka.

 

Živí vás film, anebo divadlo?

Myslím, že spíš film. Živí mě film, natáčení a koncerty s kapelou Bombarďák. Divadlo už moc nedělám, už jenom dohrávám dvě věci.

Takže Divadlo Bolka Polívky, tam už nehrajete nic?

Tam dohrávám jedno představení, který se jmenuje Srnky, potom jsem v divadle Reduta v Brně, dohrávám představení Improvozovna, kde jsou improvizace.

Kancelář Blaník patří mezi nejpopulárnější pořady internetové televize Stream.cz

Já jsem pochopila, že ale divadlo vás baví, protože je to disciplína, která je tvůrčí, nemusíte nikomu podlézat a můžete si dělat to svoje a ještě, když to dobře vyjde, tak se tím živit.

To jo, ale to jsem asi říkal někdy dřív, a teď jsem to trošku přehodnotil. Nejvíc, kde se cítím sám sebou je ta muzika. Třeba s kapelou Bombarďák. V divadle se musíte přizpůsobit systému, to znamená termínama...

Když máte koncert s Bombarďákem, tak taky máte termín...

Ale kdybych byl zaměstnanej v divadle, tak musím být loajální k establishmentu, musíte poslouchat režiséra stoprocentně. Když mluvím o tvůrčí svobodě, že můžete dělat, co chcete, tak to mám v kapele. Děláme, co chceme. Děláme si z toho legraci nebo to myslíme vážně... je tam opravdová svoboda.

Čtěte také

Ale s Vladimírem Morávkem třeba Mistr a Markétka, s bratry Formanovými Čarokraj, to musí být velmi silné zážitky.

Když jsem nastoupil na Provázek, tak jsem zažil úplně neuvěřitelný věci. Z toho žiju do teď a čerpám v rámci svýho herectví. Potkat Vladimíra Morávka, to jsou úžasný věci. U Vladimíra Morávka můžete mít nějakou svobodu, ale zároveň jste spjatá, že musíte dodržovat jeho vizi. Když nabídnete, že budete hrát a najednou si stoupnete na stůl, tak buď řekne jo, nebo ne. Někteří režiséři vám to nedovolí vůbec. Ale díky Provázku jsem se potkal s bratry Formany, s Honzou Mikuláškem, s panem Pitínským. To jsou neuvěřitelní lidi, se kterými jsem mohl dělat. A ještě skvělý představení.

Po tomhle se vám nestýská? Jako herec tomu nemůžu jít naproti? Zajít za Formanem a říct: já bych chtěl hrát s tebou zase v nějakým představení, nemáš něco?

Můžu mu zavolat, ale je tam spousta věcí, který by byly asi komplikovaný. Mohl bych s Formanama něco dělat, ale nevím, jestli bych dokázal v reálu odjet s nima do Francie a být tam dva měsíce. Protože mám kapelu Bombarďák, který se chci taky věnovat. Anebo svý děti... Je tam spousta plusů a minusů.

Bombarďák. Jak to funguje na vašich vlastních dětech? Máte dva syny.

Dobře. Když děláme novou desku, tak jim pouštím nějaký demáče a oni řeknou: „To je blbý“ nebo „to je dobrý“. I když řeknou, že je to blbý, tak řeknu: „No, ale já to stejně tak udělám“. (směje se) Teď jsme třeba jeli autem a chtěli si to poslechnout, takže dobrý.

Takže asi to funguje...

Já myslím, že to funguje. Tam funguje totiž to, že my z těch dětí neděláme blbečky. Že k nim přistupujeme jako: „Čau, hele tebe trápí tohle? No jasně, to znám, to mě trápí taky.“ A nedělám: „No neboj, to bude dobrý, nebreč, to zvládneš...“. Né, prostě vybreč se, to je jasný. Máme písničku o bulení... Přistupovat k dětem, že to jsou normální bytosti, který maj stejný problémy jako my, akorát že my se zamračíme a ony hned začnou brečet.

Jaké bylo natáčet s Tondou Blaníkem v New Yorku? Je pro lidi stále panem Žížalou? Co mu vadí na českých filmových trailerech? A čím Michala Daleckého baví příběh filmu Promlčeno? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , vma

Související