V kriminálkách jsem dosud hrála vražedkyně typu hodné paní s brokovnicí, směje se Petra Špalková

17. leden 2022

Zhruba před rokem skončilo natáčení seriálu Stíny v mlze, který nyní běží v České televizi. Herečka Petra Špalková se v něm představuje v roli policejní vyšetřovatelky. Jaké bylo hrát s vlastní dcerou?

V seriálu Stíny v mlze se objevujete se svou dcerou Andělkou. Jak si zvykla Jaroslavu Pleslovi říkat tati?

Nejdřív to odmítala, nechtěla se „druhého, falešného táty“ dotýkat ani ho oslovovat tati. Pak se s Jardou potkali a vzniklo mezi nimi něco jako přátelství: rozuměli si, mají společný smysl pro poťouchlost a sarkasmus. Nakonec neměla problém ho objímat a když přišel na natáčení její opravdový tatínek, říkala mu, že to je náhradní táta, kdyby se něco stalo.

Může se s vámi osmiletá dcera na seriál dívat?

Po dotočení jsem si myslela, že ho neuvidí. Chtěli jsme na fleshku nahrát její scény. Ale pak jsme se v osm sešli u televize a ona by zůstala sama v pokojíku... Za ten rok vyspěla, díky natáčení pochopila, že to je iluze a krev je práce dvou maskérek. Má k tomu pragmatičtější vztah a necháváme ji, ať se s námi dívá. Snad z toho žádná traumata nemá.

Podle čeho vás režisér do seriálu obsadil?

Radim Špaček hledal postavy, které nehrály ve sledovaných detektivkách. V kriminálkách jsem sice hrála, ale pouze epizodní role vražedkyň. Hodných paní, u kterých se ukáže, že mají někde schovanou brokovnici.

Máte za sebou spoustu práce. Vypadá to, že jste pandemii zvládla se ctí...

Až na to, že s neklidem a lehkou rezignací sledujeme situaci kolem divadel, která to odnesla podobně jako gastro. Ačkoli nám činnost nikdo nezakazuje, často neprobíhá, protože herci jsou pozitivní nebo v karanténě. Vnímáme i velký odliv diváků. Hrát se nemůže, což soukromá divadla finančně nezvládají. Je to pro nás už několikátá nejistá sezóna. A protože nemáme činnost zakázanou, nemáme ani nárok na kompenzace. Divadla, ani herci.

Vy i váš manžel jste na volné noze. Co plánujete dál?

Reprízy věcí, které mám na repertoáru. Jednu divadelní práci jsem musela odmítnout, protože teď má hodně práce můj muž. Střídáme se. Celý říjen a listopad jsem měla doma děti kvůli covidu, do toho máme štěně, takže budu v záloze vytvářet teplo domova. Kromě Stínů v mlze jsem natáčela sitcom Občanka, film Buko a ještě zkoušela inscenaci Terasa v divadelním spolku Kašpar. Volno je zasloužená regenerace. Věřím, že práce přijde ve správný čas.

Jak se na place snášejí perfekcionisté? A proč skončila s učením herectví? Poslechněte si celý rozhovor.

Související