Na náhody nevěřím, Babiš si klestí cestu a obsazuje své lidi, říká Ivan Bartoš ke kauze šéfa GIBSu

Premiér v demisi Andrej Babiš chce vyměnit ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína. Ten tvrdí, že na něj Babiš naléhal, aby sám rezignoval, v opačném případě mu hrozil skandálem. Babišova snaha se nelíbí nejenom Murínovi, ale i ostatním politikům, mezi nimi šéfovi Pirátů Ivanovi Bartošovi.

„Podíváme-li se do historie, tak kauza šéfa GIBSu není úplně nová,“ říká Bartoš s tím, že Babiš se na Murína obrátil už před třemi týdny.

„Myslím, si, že je to pokračování té politiky Andreje Babiše, kdy on si jako premiér, který nemá důvěru a je v demisi, klestí cestu a začíná si obsazovat do státní správy i do podniků své lidi,“ dodává.

Sám Bartoš přiznává, že s Murínem mluvil telefonicky, neřešil ale s ním, zda kauza Čapího hnízda padla při rozhovorech Murína s premiérem Babišem.


Premiér, který nemá vládu s důvěrou Poslanecké sněmovny, velmi razantně každý týden odstraňuje lidi za velmi vágních důvodů.Ivan Bartoš

„Kauza je vyšetřovaná, nad policií dozoruje generální inspekce, na jejíž ředitele je vyvíjen nátlak odvolání, takže se chci zeptat pana premiéra, aby nám ve sněmovně řekl, zda můžeme vyloučit jakoukoliv spojitost. Nabízí se to, ta souvislost tady je,“ říká.

Na generální inspekci také přišla kontrola z ministerstva financí, která prý nebyla plánovaná a začala na konkrétní podnět. Bartoš ji ale označil za šikanózní. „Na náhody nevěřím, podobný boj jsem svedl ve věci odboru protidrogové politiky pod úřadem vlády,“ uzavírá.

autoři: prh , mba
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.