Na monitoru se objevilo SOS. Zpozorněl jsem, říká radioamatér o tísňovém volání z Pacifiku

12. listopad 2014

Radioamatér Pavel Káčerek brouzdal po éteru ve svém obýváku v Nejdku na Karlovarsku, až zachytil tísňové volání z Tichého oceánu. „Velké zaoceánské lodi jsou vybavené satelitní komunikací, pokud někdo signál vyslal, tak to musela to být nějaká jachta, která potřebovala skutečně pomoci,“ nastiňuje v rozhovoru s Lucií Výbornou po lince z Karlových Varů.

„Anténa byla nasměrovaná na Austrálii, při ukončení spojení jsem koukal na další australskou stanici, a na obrazovce mého monitoru se zobrazilo SOS. Tak jsem zpozorněl, protože tento signál dnes není jen tak vidět,“ říká s tím, že zkontaktoval operátorku linku 112, která zprávu oznámila sokolovskému policejnímu oddělení.

Záhada sice zůstala nerozřešena, přesto dostal od japonské strany poděkování. „Záchranný japonský systém vyslal do oblasti letadlo, ale než se tak stalo, uplynuly dva dny. Jestli někdo potřeboval opravu pomoci, tak se asi vrátilo s nepořízenou,“ míní.

Čtěte také

On sám během kariéry jako radiodůstojník na námořních lodích vysílal SOS signál dvakrát – jednou, když jeho loď ztratila 90 kontejnerů, podruhé při vyprošťování druhé lodi. „Když vyšlete SOS, tak už jenom záleží, kdo signál zachytí,“ popisuje s tím, že před internetem se radioamatérský sport hodně využíval i v procesním povolání.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio