Na místě výbuchu muničního skladu zůstaly granáty i písemnosti

7. březen 2011
Zblízka

Spáleniště, ruiny budov a nejméně 17 mrtvých zůstalo po výbuchu šedesáti muničních skladů u libyjského Benghází. Podle povstalců na sklady před několika dny zaútočily rakety plukovníka Muammara Kaddáfího, který tak povstalcům zničil velké množství zbraní a munice.

Jedeme na místo asi 20 kilometrů od Benghází, nedaleko letiště. Museli jsme projít několika kontrolami, protože povstalci poté, co se tam stalo, nevěří nikomu. Situaci na jakémsi povstaleckém check pointu uklidňuje můj průvodce.

Přijeli jsme k místu výbuchu. Jde o obrovské prostranství, které je celé spálené, asi dva nebo tři hektary. Vzadu navíc není nic vidět, jen spálené budovy. Ty sloužily jako sklad munice. Je vidět, že výbuch rozmetal budovy do širokého okolí. Na zemi se ještě válejí kusy vojenské techniky. Podle rozsahu je vidět, že muselo jít o opravdu obrovský výbuch.

„Zahynuli tady lékaři první pomoci a několik záchranářů, tamhle vidíte vrak jejich auta. Přijeli sem hned po prvním výbuchu z letiště, ale dostali se do toho nejhoršího,“ popisuje událost jeden z pastevců koz, který byl svědkem útoku.

Vystoupáme na jednu ze strážních věží. Je tady ještě protiletadlová zbraň, dvouhlavňový kanón ruské výroby. Do areálu právě vjíždějí hasičské vozy, velmi pravděpodobně je tady ještě nějaká nevybuchlá munice. Byl to totiž největší sklad zbraní ve východní Libyi.

Průvodci mi ukazují neodjištěné granáty. Pohyb tady asi ještě nebude příliš bezpečný, takže raději budeme vstupovat na ta místa, která alespoň vypadají, že na nich neleží žádné granáty.

Výbuch rozmetal také vojenský archív, ale některé knihy kupodivu neshořely. Sbíráme je a odnášíme do auta, protože v budoucnu můžou posloužit historikům jako cenný zdroj informací o tom, jak Kaddáfího systém vlastně fungoval.

Postupně nacházíme další písemnosti. Podle jedné ručně psané knihy se tu nacházelo až 60 skladů. Můžeme si přečíst i rozkazy ministra obrany. Později se také dozvídáme, že tu bylo 600 tun vojenského materiálu a 30 raket.

Mezitím pastevci přicházejí s jinou verzí útoku. Prý viděli dvě rakety, takže všechno může být jinak. Další pastevci zase říkají, že včera viděli dvě rakety, které přiletěly od jihu a dopadly sem. „Nikdo neví, jak to bylo. Ti, kteří by nás mohli informovat, jsou mrtvi,“ konstatuje náš průvodce na závěr.


Zvětšit mapu: letiště u lybijského města Benghází, nedaleko kterého se nachází vybuchlý muniční sklad

autor: mdo
Spustit audio