Muzeum v Kentu zrestaurovalo bombardér, který sestřelil český pilot RAF Bohumil Fürst

Tento týden si ve Spojeném království připomněli Den bitvy o Británii. Před osmdesáti lety utrpěla německá Luftwaffe útočící na ostrovní zemi těžké ztráty a válečné štěstí se začalo obracet na stranu Britů. Napomohli tomu i čeští piloti v řadách RAF. Poněkud neobvyklé pocty se teď dostalo jednomu z nich: Bohumilu Fürstovi. Německý bombardér v muzeu v Kentu získal stejný vzhled, jako ten, který český letec sestřelil nad Londýnem.

Soukáme se zespodu do letadla, pravda, není to úplně nejpohodlnější vstup. „Tohle je tzv. spodní gondola, hlavní vchod do letadla. Tady byl umístěn kulomet. A tamhle nahoře je sedadlo, kde seděl střelec, obsluhující horní kulomet. Tady byly bomby. V každém takovém letounu byla pětičlenná posádka. Pilot, pozorovatel a střelci,“ popisuje Dave.

Úctyhodný stroj

Uvnitř vypadá Heinkel 111 skoro jako autobus. Trup je dlouhý téměř sedmnáct metrů. Ve své době to byla opravdová létající pevnost a úctu vzbuzuje svými rozměry i dnes.

Letoun, který je nově v naší sbírce, vypadá přesně jako Heinkel 111, který byl sestřelen 15. září 1940. Jeho podoba je naprosto přesná, existuje několik fotografií tohoto letadla a tak jsme mohli barevné schéma provést do nejmenších podrobností. Včetně přestříkaného označení na směrovém kormidle.“

Šedo-černý stroj má na trupu znak wehrmachtu a na směrovém kormidle hákový kříž. A právě takové monstrum sestřelil před osmdesáti lety Bohumil Fürst.

Podle hlášení o bojové činnosti jsme si takřka jistí, že bombardér zlikvidoval Bohumil Fürst z 310. perutě. Na místě operovala i kanadská peruť, ale tento sestřel je připsán českému pilotovi“.

Poklad z vyhrabaných trosek

Soukromé Muzeum Bitvy o Británii získalo obří Heinkel 111 letos na jaře. Protože ve svých sbírkách mají torzo letounu sestřeleného Fürstem, rozhodli se dát veteránovi stejný vzhled, jaký mělo letadlo, jehož části vyhrabali před lety ze země.

Kde zbytky letounu leží, se vědělo. V roce 1986 tam začali stavět domy. Jedno páteční odpoledne, když odešli dělníci, nás na stavbu pustili a my vykopali, co bylo v našich silách. Tehdy jsme ještě netušili, že jednou budeme mít celý bombardér Heinkel 111 a budeme ho moci namalovat tak, jak vypadal sestřelený stroj,“ ukazuje Dave Brocklehurst podvozek a velký kus prostřílené horní gondoly.

Pod exponáty je panel s fotografií českého letce Bohumila Fursta, zvěčněného na křídle stíhačky po návratu z bojové akce, kde jej vítá maskot jednotky, anglický kokršpaněl Rek.

autoři: Jaromír Marek ,
Spustit audio

Související