Miroslav Žbirka

22. prosinec 2008

Hostem Dopoledního Radiožurnálu byl v pondělí zpěvák Miroslav Žbirka. Řeč byla nejen o jeho novém albu, ale například i o tom, proč písně nejraději skládá v kuchyni či jak vzpomíná na setkání s britskou královnou. V úterý 23. prosince bude hostem ošetřovatel goril Marek Ždánský.

Like A Hero, The Best Of Miro - to je název nového alba Miroslava Žbirky, které se původně mělo vydávat v Německu. Jméno alba nenaznačuje pouze to, že se jedná o album výběrové. Zároveň první část názvu desky odkazuje k jedné z nejslavnějších písní Miroslava Žbirky, která se na albu také vyskytuje - Baladě o pol'ných vtákoch.

Jak slavná píseň vlastně spatřila světlo světa? Balada o pol'ných vtákoch vznikala především jako melodie - s anglickým, či lépe řečeno, pseudoanglickým textem. Tímto způsobem prý Miro Žbirka skládá písně často. O anglických textech, které mu při skládání hudby automaticky naskakují, tvrdí: "Někdy jsou to úplně nesmyslné texty, jelikož se jimi nechci zabývat - soustředím se pouze na melodii."

Písně prý nejraději skládá v kuchyni. Místností bez koberců se totiž zvuk dobře nese. A dodává: "Nejhorší místo na skládání písniček je studio, kde je všechno vytlumené - tam vás nenapadne nic!"

Rozhovor Lucie Výborné s Miroslavem Žbirkou se částečně nesl i na vlně vzpomínek. Úspěšný zpěvák je totiž kromě dalších úspěchů i nositelem ocenění Zlatý slavík 1982. Dnes se smíchem vypráví o hlasech, které po jeho vítězství tvrdily, že končí éra Karla Gotta. A byl na roli zlatého slavíka připraven? "Nevěděl jsem, jak se má zlatý slavík chovat - jestli si má koupit nové sako nebo požadovat dvě šatny a minerálku k tomu." Důvodem mohlo být to, že, jak dnes připomíná, jeho cílem nikdy nebylo zlatého slavíka získat.

Miro Žbirka v Dopoledním Radiožurnálu vyprávěl i o tom, jak se setkal s britskou královnou při její nedávné návštěvě Slovenska. Královna Alžběta však není jedinou známou osobností, s kterou se potkal. Například Paul McCartney jej dokonce objal. "Když jsem vyšel z jeho šatny, kapela se mi strašně smála. Protože jsem musel vypadat, jako by mi byly čtyři roky."

A na co se jej Lucie Výborná mezi desátou a jedenáctou hodinou ptala dále? Například i na to, proč si při setkání s britskou královnou připadal jako král. Jak dnes hodnotí rozdělení Československa z hudebního hlediska? A mohou se posluchači těšit na nějaké konkrétní výsledky jeho spolupráce s Marikou Gombitovou?

Záznam celého rozhovoru s Miroslavem Žbirkou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.