Miroslav Hlavatý

30. listopad 2011

Zítra si připomeneme Světový den boje proti AIDS. I proto byl hostem Radiožurnálu Miroslav Hlavatý, ředitel Domu světla a tajemník České společnosti AIDS pomoc. Moderátor Jiří Chum se ho ptal na statistiky nakažených u nás i ve světě, ale také na problémy, s nimiž se člověk nakažený HIV musí vyrovnat.

Češi se podle nejnovějších informací AIDS a HIV neobávají, konkrétně 8 z 10 lidí nepovažuje AIDS za hrozbu. „Je to tvrzením, že Česká republika je na tom dobře a má málo infikovaných,“ domnívá se Miroslav Hlavatý a připomíná, že počet nakažených stále stoupá. „V současnosti máme 1649 infikovaných, ale konečný počet může být až desetinásobný,“ vysvětluje.

Realita může být jiná i proto, že test na HIV patří mezi psychicky náročné. „Asi měsíc jsem se sám se sebou pral a rozhodoval, jestli jít, nebo nejít na test,“ přiznává Miroslav Hlavatý. Zároveň však upozorňuje, že včasná diagnóza může nakaženému prodloužit život. „Když k nám přijde člověk, který na sobě pozoruje nějaké příznaky, bývá pozdě,“ zdůrazňuje.

Miroslav Hlavatý denně pracuje s infikovanými lidmi. „Jsem člověk plný emocí. Každý osud je jiný a já se obvykle snažím sžít s každým člověkem, který v Domě světla bydlí,“ popisuje s tím, že přístup společnosti se v mnoha případech nezměnil. „Stává se, že rodina ze strachu z nákazy vyhodí svou dceru nebo syna na ulici. Často se lidé obávají vzít v Domě světla za kliku nebo nám podat ruku,“ upozorňuje.

Miroslav Hlavatý varoval před zrušením sexuální výchovy na školách

Jaké nejčastější mýty panují o HIV a AIDS? Proč je důležité zachovat sexuální výchovu na základních školách? A jak Miroslav Hlavatý hodnotí různé preventivní kampaně? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Miroslavem Hlavatým a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio