Miniinvazivní metoda operace kyčelního kloubu

16. prosinec 2003
Trendy

Dvě nemocnice v České republice provedli před několika dny operaci kyčelního kloubu novou takzvaně miniinvazivní metodou. Pacient má menší operační ránu a lékaři slibují rychlejší rekonvalescenci. V dnešním pořadu Trendy se dozvíte jak se tato operace provádí a také pro které pacienty je vhodná. Havlíčkobrodský redaktor Českého rozhlasu Region Milan Kopecký zašel do místní nemocnice pro podrobnější informace za primářem ortopedického oddělení Pavlem Kubátem.

Vlastní implantát, tedy kloub je stejný jako při standardním způsobu operace. Rozdíl je však v operační ráně. Při běžném způsobu je řez dlouhý mnohdy i více než 20 centimetrů, nová metoda počítá se dvěma otvory o velikosti pět a zhruba dva centimetry, bez jakéhokoliv poškození svalů a šlach.

Pavel Kubát: Využívají se k tomu dva přístupy, jeden přední, to znamená z přední strany kyčelního kloubu, z tohoto vstupu se jednak odstraňuje hlavice poškozeného kloubu a v druhé fázi se nahradí jamka pánevní daným implantátem.

Druhý otvor je nad vrcholem stehenní kosti a tudy se do pacienta zavádí dřík implantátu, tedy část která se vsouvá do stehenní kosti a právě v minimálním poškození svalů a šlach spatřují ortopédové hlavní výhody.

Pavel Kubát: Čili kromě významného kosmetického efektu, který já osobně považuji za druhořadý, tak hlavní výhoda je v tom atotraumatickém přístupu, který minimálně poškozuje měkké tkáně v okolí kyčelního kloubu.

Znamená to tedy méně léků tlumících bolest, jednodušší rehabilitaci a pro pacienty rychlejší návrat do běžného života. Metoda má také své nevýhody.

Pavel Kubát: Delší operační čas. Zatím co inplantace endoprotézy klasickou standardní cestou je záležitost šedesáti minut, časy potřebné pro tento druh operace budou o dost delší a ta operace, kterou jsme realizovali trvala zhruba dvě hodiny.

Podle Pavla Kubáta z havlíčkobrodské nemocnice je relativní nevýhodou i to, že jsou k operaci třeba standardní implantáty, ale vyšší cenové kategorie. Důležité je také dodat, pro které pacienty je tato metoda určena a pro které je méně vhodná.

Pavel Kubát: Pacienti, kteří jsou velmi obézní, pacienti kteří jsou muskulární, to znamená hodně svalovití, ti nejsou vhodní k tomuto typu výkonu, dále je potřeba vyřadit pacienty, kteří mají skutečně těžkou coxartrózu s velkými strukturálními změnami v oblasti kyčelního kloubu.

V havlíčkobrodské nemocnici provedou za rok kolem 200 náhrad kyčelního kloubu. Uvažují tedy o 20 až 30 operacích touto cestou ročně.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu