Miloslav Rež, produkční ČT

7. červenec 2003

V programu Filmžurnálu představujeme profese, se kterými se běžně nesetkáme. Dnes si povíme, co dělá produkční. Mnozí si myslí, že tuto práci dělají především ženy, ale pravidlem to není. Co tedy před natáčením ve Varech dělá produkční České televize Miloslav Rež?

Rež: "Den předem se dělá s asistentkou režie a s režisérem natáčecí plán, který obsahuje datum nástupu všech štábů, které na tom pracují, je tam přesně napsáno, kde se bude točit, s kým se bude točit, musíme zajistit místo, například v hotelu Pupp nebo Thermal, a potom podle natáčecího plánu, například dnes od deseti hodin do půlnoci, se točí."

Zažíváte třeba nějaké stresové chvilky, když se domlouvá, kam má přijet přenosový vůz, kam může vaše kamera, kam nesmí?

Rež: "Stresy jsou samozřejmě u toho, ale je to naše práce; je to právě o tom, tyhle věci vyřešit."

Vypeklo vás tohle někdy? Že třeba jste měli domluveno natáčení a pak to ztroskotalo na naprosto běžné banalitě, že třeba váš štáb neměl kde zaparkovat?

Rež: "To ne, to se nemůže stát (smích). My tam zaparkujeme, i když se nedá."

Když tedy máte natáčecí plán, všechny štáby jsou v terénu, Vy můžete být v tu chvíli absolutně klidný, dát si kafíčko a odpočívat? Nebo co pak děláte?

Rež: "Ne, ne, já musím být na tom place samozřejmě s nimi a pokud je potřeba cokoliv, například aby tam neprocházeli lidi, kteří tam nemají co dělat, nebo když je potřeba něco zajistit, aby pan Eben s nějakou herečkou nebo to, aby u toho stolu se taky mohli napít, zajistit, aby tam byl proud pro osvětlovače a tisíc jiných věcí, které se vyřeší, tak jak přijdou."

Co třeba děláte pro to, aby lidé neprocházeli před vašimi kamerami, když to nechcete? Jak jim to vysvětlíte? Je to přece jenom dav, každý má svoji hlavu, a řekne si: ´Co já budu ustupovat nějaké televizi, já chci jít zrovna tamhle.´

Rež: "Ne, lidi jsou velice vstřícní, hodní a chápou že se tady pracuje, a zajdou si o 20 metrů dál."

Takže, vždycky se domluvíte?

Rež: "Vždycky se domluvíme, lidi jsou bezvadní."

autor: duv
Spustit audio