Miloš Melčák, poslanec

Velký den pro nezařazeného poslance Miloše Melčáka. Ústavní soud dnes vyhověl jeho stížnosti a je tak jisté, že v říjnu k volbám nepůjdeme. Poslanec Miloš Melčák napadl u Ústavního soudu cestu, kterou se Česká republika k předčasným volbám dobrala. Soudci Ústavního soudu mu dali zapravdu. Proč vůbec Miloš Melčák stížnost podal? Kdo za ním stojí a má teď strach o život? Budeme se ptát. Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je poslanec Miloš Melčák, dobrý den, zdravím vás do Brna.

Miloš MELČÁK, poslanec:
Dobrý den, paní redaktorko, rád vás po dlouhé době slyším.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Řekněte mi ...

Miloš MELČÁK, poslanec:
Dobrý den vám i našim posluchačům.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Děkujeme, pane poslanče, řekněte mi, cítíte se jako vítěz?

Miloš MELČÁK, poslanec:
Já myslím, že tady nejde o to, že jednotlivec může být vítězem, tady je, tady jde o to, že Ústavní soud dostál své povinnosti a stal se ústavní pojistkou a pojistkou demokracie v naší zemi.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Jaké máte reakce na ten svůj krok, řekl vám třeba něco Lubomír Zaorálek, anebo Přemysl Sobotka, kteří u toho Ústavního soudu také byli, nebo jste s nimi vůbec nemluvil?

Miloš MELČÁK, poslanec:
No, paní redaktorko, vzhledem k tomu, že jsem vám dopředu slíbil, že poskytnu tento rozhovor, tak nezbývalo mnoho času na to, abych se přemístil do studia, takže jsem prakticky nemluvil s nikým, kdo byl přítomen u toho Ústavního soudu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Vy jste pobouřil politickou scénu, například prezident Václav Klaus řekl, že váš krok považuje za tragickou chybu a nezodpovědnost. Zvážil jste, pane poslanče, dobře, co tímto svým postupem způsobíte?

Miloš MELČÁK, poslanec:
No, v první řadě musíme zvažovat, jestli je možné, aby v naší zemi se mohla skupina politiků domluvit nad ostatními politickými silami, že udělají jakoukoliv změnu v ústavnosti a že se ujme třeba moci daleko brutálnějším způsobem, než se stalo dnes, nebo než se stalo tímto zákonem.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale ..., ale vy víte, pane poslanče, že i ústavní právníci, kteří se vyjadřovali v posledních dnech, měli na tento, na to úplně rozdílné názory, tak tam přece, co s tím potom mají udělat sami politici?

Miloš MELČÁK, poslanec:
Paní redaktorko, v tuto chvíli je rozhodující usnesení Ústavního soudu, já jsem k tomu soudu šel s maximální pokorou, s úctou k jeho rozhodnutí a tak taky beru jejich rozhodnutí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ten podobný zákon už byl přece jednou použit pro zkrácení volebního období, to bylo v roce 1998 a vy sám jste tehdy pro ten zákon hlasoval.

Miloš MELČÁK, poslanec:
No, to by bylo na dlouhý rozhovor jenom, jenom ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Máme čas.

Miloš MELČÁK, poslanec:
... rozebírat tuto záležitost, já vím, že máme dost času, ale v první řadě je potřeba říct, že už tehdy řada politiků a řada ústavních právníků prohlásila, že tato změna ústavy se může tolerovat, ale nesmí být opakována, že se z ní nesmí stát ústavní zvyklost a myslím si, že v podtextu rozhodnutí Ústavního soudu dnes bylo právě to, aby se nestala ústavní zvyklost a potom se neděly věci, které by mohly ústavnost v naší zemi narušit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale jinak zásadní rozdíl mezi tím zákonem tehdy, kdy jste ho u Ústavního soudu nenapadl, a teď nespatřujete?

Miloš MELČÁK, poslanec:
Tak opět velice složité posuzování, protože zákon může napadnout, navrhnout jeho zrušení 41 poslanců a 17 senátorů, například taky pan prezident republiky to může učinit, tato konstrukce právní spočívala v tom, že jsem se odvolával, že byla poškozena moje práva a požádal jsem Ústavní soud, aby v té souvislosti ten zákon zrušil. Tehdy se nenašel právník, který by to byl schopen tak precizně postavit jako pan doktor Kalvoda dnes.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ještě jedna věc ale mě v této souvislosti napadá, proč jste se na Ústavní soud obrátil až teď v září, vždyť přece ten termín voleb byl jasný od června, víte, proč jste třeba nějakým způsobem se neozval hned, už když se to třeba projednávalo ve sněmovně? Nevzpomínám si, že byste to udělal, pane poslanče, třeba mě vyvedete z omylu?

Miloš MELČÁK, poslanec:
Ne, nebudu vás vyvádět z omylu, protože je to skutečně tak. Ústavní zákon, respektive vyhlášení voleb prezidentem republiky vstoupilo v platnost 9. 7., 9. července. A na podání ústavní stížnosti bylo 60 dní. Já jsem těch 60 dní nevyčerpal, to znamená, že jsem to dal zhruba 14 dní před vypršením té lhůty. Pochopitelně, že bylo potřeba se na tu stížnost velmi dobře připravit po stránce právní a počkat také na to, jestli senátoři, kteří signalizovali, že dají návrh na zrušení tohoto zákona, udělají to, co slibovali. Bohužel k tomu tak nedošlo, v mých očích je to určité selhání ústavní pojistky, které ..., kde očekáváme od Senátu, že když se, když dospěje k závěru, že to, co udělala Poslanecká sněmovna, je neústavní, tak že ten návrh zaprvé neschválí, anebo aspoň menšina senátorů, to znamená těch 17 senátorů, podá návrh na zrušení toho zákona, nic z toho se nestalo, a proto bylo potřeba postupovat způsobem, jakým jsme postupovali s panem doktorem Kalvodou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ano, ale stejně nerozumím tomu, proč už ve chvíli, kdy se vlastně tento zákon o zkrácení volebního období projednával ve sněmovně, proč jste třeba na plénu nevystoupil a pořádně poslancům neřekl, ať to nedělají, že to napadnete následně u Ústavního soudu, že možná se dala ušetřit spousta času a vymyslet nějaký jiný způsob už tehdy?

Miloš MELČÁK, poslanec:
Já myslím, že to je, že to je konstrukce dodatečná a že kdyby ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Vás to v tu chvíli nenapadlo ani, že třeba se obrátíte na Ústavní soud, v tu chvíli jste o tom neuvažoval, nebo uvažoval?

Miloš MELČÁK, poslanec:
Ne, já jsem tehdy připouštěl, já jsem ..., pardon, já jsem připouštěl, že tu ústavní stížnost podám, ale její konstrukci jsme vypracovali až prakticky koncem měsíce srpna.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Lubomír Zaorálek, místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD, dnes u Ústavního soudu řekl, že tímto vaším krokem se výrazně zkomplikují volby, že to povede ke zkreslení výsledků voleb a že to také sníží účast ve volbách. Uvědomujete si to, pane poslanče, nebo s tím nesouhlasíte?

Miloš MELČÁK, poslanec:
Tak to je pochopitelně názor pana Zaorálka, který hájí názor své politické strany, ale musíme si taky uvědomovat, že je spoustu subjektů, které byly zaskočeny tím, že takto několik měsíců před volbami, na které se připravovaly v řádném termínu, byl vyhlášen termín a že je, jsou poškozena práva těch menších politických stran.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale další velmi silný argument, který tady je a který se používá a dnes ho zopakoval ostatně také Lubomír Zaorálek u Ústavního soudu, že ten termín 9. a 10. října byl nejzazším termínem pro to, aby se stihl schválit rozpočet na příští rok, teď už je téměř jisté, že se rozpočet nestihne schválit, když budou volby později, pokud bychom připustili tady tuto teorii, nebo si myslíte, že ano, že se ještě stihne schválit rozpočet?

Miloš MELČÁK, poslanec:
Paní redaktorko, já nejsem první rok v Poslanecké sněmovně a můžu vám na základě svých zkušeností říct, že termín 10. října pro volby skoro jistě znamená rozpočtové provizorium. Toto rozpočtové provizorium by se opakovalo každé 4 roky při volbách do Poslanecké sněmovny, pokud by zase nedošlo k nějakému opravení termínu voleb.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Takže ten argument je lichý, který používají politici?

Miloš MELČÁK, poslanec:
Já jsem přesvědčený, že ten argument je lichý, jediná cesta k tomu, aby tato ... nebo, promiňte mi ten výraz, ujíždí mi to stále do té argumentace, se kterou se setkávám, tato země je, jak říkám, naše země, jediná možnost, aby naše země měla rozpočet v termínu, je, aby se volby nekonaly před koncem tohoto roku, to znamená, nejbližší termín, pokud to bude ústavně konformní, považuji začátkem příštího roku a v tom případě žádné rozpočtové provizorium nehrozí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Takže vy si myslíte, že v tuto chvíli by bylo nejlepší odložit předčasné volby na začátek příštího roku, tato sněmovna by měla minimálně ještě schválit rozpočet na příští rok, že by to neměla dělat ta další, protože jinak bychom jeli podle rozpočtového provizoria, pochopila jsem to správně?

Miloš MELČÁK, poslanec:
Pochopila jste to správně, jenom tam nesmíme zapomenout na jednu věc, zákon o státním rozpočtu nesmí změnit žádný jiný zákon, to znamená, jestliže vláda dospěla k závěru, že abychom dosáhli nižšího schodku státního rozpočtu, musíme některé zákony změnit, tak je potřeba okamžitě zasednout do lavic, tyto zákony vyhlásit nebo schválit a potom můžeme s klidným svědomím schválit státní rozpočet na příští rok s daleko menším schodkem, než by to bylo dnes, kdy by, kdy by se začalo volit někdy do konce roku. Byť teda toho 10. října, jak neustále někteří obhajují.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ano, politici hledají stále cestu, která by vedla k předčasným volbám, teď už se samozřejmě nemluví o tom říjnovém termínu, ten už padl, ale snaží se, aby byly předčasné volby minimálně v listopadu, pane poslanče, sněmovna by už zítra měla hlasovat o trvalé změně ústavy a i podle této změny ústavy by se tedy dalo následně vyhlásit nebo dojít k předčasným volbám, jde o ten původní senátní návrh, řekněte jasně, budete zítra ráno, pokud se o tom zákonu bude hlasovat, budete pro něj hlasovat vy Miloš Melčák?

Miloš MELČÁK, poslanec:
Tak já vám můžu už dneska říct zcela stoprocentně, že na základě zdůvodnění Ústavního soudu pro něj hlasovat nebudu, dokonce se domnívám, že by bylo poctivé, aby se přihlédlo k tomu, co Ústavní soud dneska vyhlásil, posoudila se ústavnost tohoto zákona, především princip, který Ústavní soud jasně napadl, princip retroaktivity tohoto zákona.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Takže můžete nám vysvětlit tady tento pojem, co konkrétně tedy ta retroaktivita znamená?

Miloš MELČÁK, poslanec:
Ta retroaktivita v tomto okamžiku by znamenala, že se zpětně rozhoduje o volebním období této sněmovny.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Takže jestli vám správně rozumím, pane poslanče, takže vy zítra nezvednete ruku pro tento zákon, to je jasné ...

Miloš MELČÁK, poslanec:
Ano.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
... a pokud by byl schválen, tak vy ho znovu napadnete u Ústavního soudu.

Miloš MELČÁK, poslanec:
To jsem neřekl, já jsem jenom řekl, že je potřeba ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale na to já se ptám.

Miloš MELČÁK, poslanec:
... to poctivě posoudit, a pokud, pokud shledáme s mým právníkem, že závady, které, které označil Ústavní soud u toho předchozího zákona, u toho zákona 190 z roku 2009 sbírky, tak že bude důvod ten, ten zákon opět napadnout u Ústavního soudu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Takže vyloučeno to není, uvidíte ...

Miloš MELČÁK, poslanec:
Vyloučeno to není, ano.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
... přečte si, přečtete si ho a následně byste se rozhodli, jestli byste ho znovu napadli u Ústavního soudu.

Miloš MELČÁK, poslanec:
No, přečtu si především nebo porovnám to s tím, co Ústavní soud dneska vyhlásil, protože to je, řekl bych, skoro učebnice ústavnosti, to, co Ústavní soud shledal, že je potřeba, jak je potřeba k ústavě přistupovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Samozřejmě nevíme, jak to hlasování dopadne, ale s největší pravděpodobností je dostatek hlasů na to, aby tento zákon prošel, následně by ho schválil Senát, podepsal prezident a v takovém případě už by se mohlo v úterý podle plánu hlasovat o rozpuštění sněmovny, což je velmi důležitý krok, který by právě dovedl zemi k oněm předčasným volbám v listopadu. Vy byste hlasoval, nebo nehlasoval pro rozpuštění sněmovny?

Miloš MELČÁK, poslanec:
Já, já vám v tuto chvíli musím opakovaně říct, že jakékoliv předjímání toho, co bude zítra, co bude v nejbližších dnech, aniž bych se přesně neseznámil se zněním toho zákona a neporovnal ho s nálezem Ústavního soudu, tak že je zcela předčasné.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A vám osobně by to nějakým způsobem vadilo, kdyby byly v listopadu volby?

Miloš MELČÁK, poslanec:
To není, to není o tom, jestli by to vadilo mně, to je o tom, jestli by to poškodilo ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tak ono, ony se objevily informace, že vy tam chcete být až do června, víte, abyste si ještě užil toho poslaneckého komfortu a těch peněz a tak dál, protože jsou samozřejmě velké představy o tom, jak se mají politici dobře, takže o to vám nejde, pane poslanče?

Miloš MELČÁK, poslanec:
Paní redaktorko, mně to připadá strašně úsměvné.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Takže to není, to není hlavní důvod.

Miloš MELČÁK, poslanec:
Vzhledem k tomu, co mohlo, k čemu mohlo dojít, kdyby ten Ústavní soud zrušil ten zákon po volbách, bylo to ještě horší.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tak to říká poslanec Miloš Melčák, který je stále hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Opravdu se rozhodl podat ústavní stížnost sám za sebe, nebo za ním někdo stojí? Zeptáme se. Pane poslanče, pan prezident se nechal slyšet a teď budu citovat: "Pan Melčák je nastrčená figurka v této hře a kdo ji vyvolal, je někdo jiný. Panem Melčákem pohybuje někdo jiný." Kdo s vámi pohybuje?

Miloš MELČÁK, poslanec:
Paní redaktorko, já jsem byl v minulém režimu zvyklý na jakési stupně potírání názorů a mně to připadá, že když ten názor nemůžeme přehlížet, tak toho nositele toho názoru začneme ve druhém stupni zesměšňovat a když ani to zesměšňování nepomůže, začneme vymýšlet nějaké konspirativní teorie, snad proto, abychom v čele té ... nebo do čela té konspirativní skupiny postavili nějakého svého člověka, který tu skupinu bude nějakým způsobem manipulovat. To mi připadá, řekněme, z rejstříku metod totalitního režimu a já bych nerad se k těm metodám vracel a musím teda stoprocentně popřít, že by jakákoliv skupina stála za poslancem Melčákem a přesvědčila ho, že má u Ústavního soudu podat stížnost.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ani to nebyl pan Kalvoda, vy jste si oslovil jeho, nebylo to tak, že on by oslovil ...

Miloš MELČÁK, poslanec:
Já jsem oslovil pana Kalvodu a ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
... že by on oslovil vás a proč právě jeho jste si vybral?

Miloš MELČÁK, poslanec:
No, protože pan ..., jednak znám pana ..., já už jsem to mnohokrát vysvětloval, já pana Kalvodu znám jako kolegu z minulého období, vím, že touto záležitostí nekonformity některých zákonů s ústavou se dlouhodobě zabýval a za druhé, byl ochoten tu stížnost sepsat. Měl jenom jednu podmínku, abych, jak se říká, necukl, abych v okamžiku politického nátlaku to nevzdal a nestáhl tu stížnost, to si myslím, že bylo zcela korektní od něho a já si myslím, že, že je potřeba mu poděkovat za projevenou statečnost a projevenou, projevenou vysokou odbornost v tom, jak tu ústavní stížnost, ústavní stížnost zkoncipoval.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Pane poslanče, řekněte mi, vy jste zmínil politické tlaky, byly na vás vyvíjeny nějaké politické tlaky v těch posledních, řekněme, 10 dnech?

Miloš MELČÁK, poslanec:
To je skutečně úsměvný, přece, paní redaktorko, musíte vidět nebo musíte vnímat, jakým způsobem jsem byl dehonestován, jakým způsobem jsem byl v novinách napadán, copak to není, není tlak?

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Já se ptám, jestli třeba konkrétně někdo zvedl telefon z politiků, volal vám, říkali vám, abyste stáhl tu stížnost, jestli nějakým způsobem vám třeba bylo vyhrožováno, nebo naopak něco nabízeno, když byste tu stížnost stáhl, jestli jste se setkal v těch posledních dnech s takovým typem jednání?

Miloš MELČÁK, poslanec:
Paní redaktorko, je všeobecně známo, že, že potom, co Ústavní soud vyhlásil, že odkládá volby z 9. a 10. října, tak že jsem měl vyplý telefon, takže přes telefon mně nikdo nemohl vyhrožovat, přišlo mi několik výhrůžných mailů, ale já nebudu je specifikovat, protože nechci, aby ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Řeknete, od koho to byly maily, alespoň třeba, jestli byly z nějaké politické strany, nepředpokládám, že tady teď řeknete jméno, příjmení toho člověka, ale jestli to byly od politiků třeba nějaké výhrůžné maily, nebo ne, nebo byly od lidí ...

Miloš MELČÁK, poslanec:
Podívejte se ..., to se dneska tímto způsobem nedělá, víte, že za mail, za, za názor někde na blogu je možno se schovat zcela nekontrolovatelně a zcela nepostižitelně.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Pojďme na jeden mail, který nám přišel na dvacetminut@rozhlas.cz. Píše Petr z Prahy a ptá se, jestli jste to neudělal naschvál, protože po pádu vlády v březnu vás přestala koalice potřebovat, vy jste tím pádem vlády přišel o výhody, které jste do té doby měl, nechtěl jste se pomstít, že vás nenechají ještě rok poslancem? Ptá se náš posluchač Petr z Prahy.

Miloš MELČÁK, poslanec:
Paní redaktorko, jak to Petrovi mám vysvětlit? Já můžu pouze říct, že tomu tak není, že se ke mně chovali moji předchozí političtí přátelé stejným způsobem předtím i potom a že rozhodně tato země si nezaslouží, abychom si dělali nějaké schválnosti a pomsty. Tato země si zaslouží, aby nebyla vyslovována nedůvěra Ústavnímu soudu, aby Ústavní soud nebyl napadán, aby mu nebylo vyhrožováno, že se omezí jeho kompetence, jestli si dovolí nezávisle rozhodovat. Jestliže žijeme v takové zemi, tak to, jestli, jestli jsem ten krok učinil z nějakých nízkých pohnutek, mně připadá velmi směšné.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ještě se vraťme k vašemu advokátovi, panu Kalvodovi, jak chápete vůbec výroky politiků třeba na jeho adresu, Mirek Topolánek například ho nazval "Humanem Doktorovičem Kalivoděnkem", proč si myslíte, že byl pan Topolánek tak ironický?

Miloš MELČÁK, poslanec:
Já myslím, že to je trošku, trošku styl Mirka Topolánka, já si myslím, že až se mu to všechno rozleží a dojde mu, co se vlastně odehrálo dneska u Ústavního soudu, že mu to bude i líto, že pana doktora takhle napadl.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Myslíte si, že Jan Kalvoda chce zpátky do politiky?

Miloš MELČÁK, poslanec:
O tom jsme nikdy nemluvili, a to se musíte zeptat jeho.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Vás to nenapadlo, že byste se ho zeptal, když jste s ním v kontaktu ...

Miloš MELČÁK, poslanec:
Mě to nenapadlo, protože v celé té kauze se choval vysoce profesionálně jako právník a já znovu musím opakovat poděkování za to, jak precizně sepsal ústavní stížnost, protože pokud jsem sledoval usnesení a zdůvodnění Ústavním soudem, tak veškeré, veškeré námitky, které byly v tom podání zmíněny, byly uznány.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Pane Melčáku, vy, ať už budou předčasné volby kdykoliv, tak vy po nich skončíte v politice, anebo máte ještě nějaké politické ambice?

Miloš MELČÁK, poslanec:
Mě učili i vaši kolegové, abych nikdy neříkal nikdy, já nemůžu vyloučit, nemůžu vyloučit cokoliv, ale rád bych se věnoval, už přece jenom mám na to pár roků nárok ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Že byste šel do důchodu?

Miloš MELČÁK, poslanec:
... odpočinku.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Takže plánujete, že půjdete po volbách, když skončíte jako poslance, že půjdete do důchodu?

Miloš MELČÁK, poslanec:
V danou, v danou chvíli se na to úplně těším.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A dostal jste třeba nějakou nabídku od některé strany kandidovat za ni v předčasných volbách?

Miloš MELČÁK, poslanec:
Já jsem žádnou, já jsem žádnou nabídku nevyhledával, takže v tuto chvíli vám můžu říct, že jsem žádnou nabídku nedostal.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A kdyby taková nabídka přišla, zvažoval byste ji?

Miloš MELČÁK, poslanec:
To bych ji musel teda hodně zvažovat. Hodně bych se musel nad tím zamýšlet. Musela by to být strana, která po volbách neudělá něco takového, jako jsme byli svědky například u prosazování presumpce viny u pana Paroubka a podobně.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Takže když by byla nějaká nabídka z nějaké strany, existuje podle vás taková strana teď, když si tak jako promítnete v hlavě tu nabídku stran, které tady jsou, existuje taková strana?

Miloš MELČÁK, poslanec:
No, já si myslím, že, že v tuto chvíli je možné říct, že ty velké strany víceméně selhaly na politické scéně a že je potřeba hledat oporu u malých, malých stran a že by bylo potřeba skutečně tou politickou scénou výrazně zamíchat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Vy jste mi neodpověděl na otázku, já jsem se ptala, jestli tady momentálně je na naší politické scéně nějaká strana, o které byste dokázal uvažovat, že byste buď do ní vstoupil, nebo za ni kandidoval?

Miloš MELČÁK, poslanec:
No, tak to vám, to vám můžu odpovědět úplně jednoduše, do žádné politické strany nemíním vstupovat, mám zásadu ne třikrát a dost, ale dvakrát a dost, takže to bylo vrchovatou měrou naplněno, a pokud bych dospěl k závěru, že v některé politické straně jsou osobnosti, které si zaslouží mé podpory, tak bych o tom mohl uvažovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Poslední otázka, ta je od Karla z Olomouce, a ta je úplně jasná. "Litoval jste někdy toho, že jste podpořil Topolánkovu vládu?"

Miloš MELČÁK, poslanec:
No, já si myslím, že tam můžu odpovědět zcela s klidným svědomím a odpovídal jsem na to mnohokrát, nelitoval jsem toho, udělal bych to za těch podmínek kdykoliv a už jednou zmiňovaný princip presumpce viny, který poškodil mnoho lidí, některé lidi dokonce zavedl do kriminálu a dodnes, dodnes se nebyli schopni očistit, tak si myslím, že jestli se toto stalo pravidlem v sociální demokracii, tak jsem nemohl připustit, připustit, aby pan poslanec Paroubek a lidi, kteří ho obklopují, se byť jen podílel na moci, proto jsem podpořil vládu Mirka Topolánka.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tak oni by se asi proti takovým tvrzením velmi ostře bránili. Poslanec Miloš Melčák byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu, děkuju za to, na shledanou.

Miloš MELČÁK, poslanec:
Na shledanou, těším se, až se uvidíme osobně, na shledanou ještě jednou i posluchačům.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Dvacet minut Radiožurnálu končí, za chvilku vás čekají další zprávy, Helena Šulcová přeje hezký zbytek dne.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: heš
Spustit audio