Milan Kocourek

8. říjen 2009

"Jsem monarchista," přiznává spolupracovník Radiožurnálu ve Velké Británii Milan Kocourek. "Monarchistou jsem se stal až tam, ale už jako malý chlapec jsem četl historické romány a čeští králové mne vždycky zajímali víc než prezidenti," dodává. S Lucií Výbornou si ve čtvrtečním dopoledním vysílání Radiožurnálu povídal především o tom, jaký je život za kanálem La Manche, kde žije už čtyřicet let. V pátek 9. října bude hostem spisovatel, dramatik a scenárista Vladimír Körner.

Do Británie emigroval v roce 1969. Původně vycestoval na roční studijní pobyt a už v Anglii zůstal. V čem se Británie během těch 40 let nejvíc proměnila? Změna je podle Milana Kocourka vidět hlavně ve městech a dala by se charakterizovat jako uvolněná morálka.

"Slovo Angličana dříve bylo slovem, kterému se dalo věřit. Dnes si už musím dávat veliký pozor, s kým se bavím, a na slib člověka už nemohu dát tolik, jako jsem mohl dát dříve," popisuje proměny britské společnosti spolupracovník Českého rozhlasu. A změnila se i žurnalistika.

"Řekl bych, že se změnila směrem k televizní kultuře," myslí si Milan Kocourek. Novináři z televize mají podle něj na většině tiskových konferencí i při dalších příležitostech přednost před novináři slova - rozhlasovými reportéry a redaktory tištěných médií. Dalším aspektem této proměny je důraz, který je v novinářské profesi kladen na celebrity všeho druhu. "Dnes je zkrátka těžší napsat článek o prostém člověku," shrnuje s lítostí.

Proměnila se také tradičně respektovaná britská politická kultura? Jak se Británie vyrovnává s přistěhovalectvím a jak se dívá na proces evropské integrace? Milan Kocourek ve vysílání okomentoval i tyto problémy. Dotkl se ale i osobnějších témat, například jak vzpomíná na svého kolegu Karla Kyncla nebo o čem bude kniha, kterou právě připravuje. Jeho odpovědi na tyto a další otázky si poslechněte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Milanem Kocourkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Po skončení vysílání usedl Milan Kocourek na několik minut ke klávesnici počítače, aby odpověděl na zajímavé dotazy posluchačů ještě v on-line rozhovoru. Z jeho záznamu se například dozvíte, jak se Milan Kocourek sžíval s tradiční britskou kuchyní nebo která místa byste podle něj neměli při návštěvě Británie vynechat.

autor: and
Spustit audio