Mikulášská s The Tap Tap na Radiožurnálu a ve Státní opeře

31. prosinec 2012
Naživo

Bonga, conga, timbáles, ale taky třeba tuba, saxofon, piano. Na tyhle a další hudební nástroje hraje The Tap Tap, jedinečná česká kapela. Záznam koncertu, ve kterém si zahrála s Kamilem Střihavkou, Tonyou Graves, Davidem Kollerem a dalšími hvězdami našeho hudebního nebe, si poslechněte na Radiožurnálu 10. prosince.

Co je vlastně tap? Tak například v angličtině je to výraz pro vodovodní kohoutek nebo výčep. Ale je to také druh stepu – tance, jehož vzniku už od 18. století v New Yorku pomáhali tanečně soutěživí přistěhovalci. Ovšem tap step už přes 20 let tančí také vozíčkáři.

Jakkoli by se mohlo zdát, že název kapely The Tap Tap, kterou v roce 1998 založil dirigent Šimon Ornest, je odvozen právě od tance, skutečnost je úplně jiná. Částí areálu Jedličkova ústavu a školy, kde The Tap Tap, složený ze zdravotně postižených studentů a absolventů, vznikl, je Domov mládeže TAP, přičemž ono „tap“ znamená prostě technicko-administrativní práce. A právě pro rytmičnost této zkratky se Šimon Ornest rozhodl pro název The Tap Tap.

Kapela už podruhé koncertovala na mikulášské ve Státní opeře v Praze. The Tap Tap si zahráli s Klárou Vytiskovou, Kamilem Střihavkou, Janem Haubertem, Tonyou Graves, Davidem Kollerem, Ondřejem Hejmou, Markem Ebenem, Matějem Ruppertem, Tomášem Hanákem a Xindlem X za doprovodu třeba Královského symfonického orchestru, souboru Notičky a dalších.

Pozvánka na koncert The Tap Tap ve Státní opeře

Pokud jste na mikulášský koncert The Tap Tap, věnovaný oslavě 20. výročí založení Nadace Jedličkova ústavu, nestihli dorazit, určitě o něj nepřijdete! Jeho záznam totiž uslyšíte Naživo v sobotu 10. prosince po 23. hodině na Radiožurnálu.

The Tap Tap znají nejen v Česku, ale i v zahraničí

Kapela pravidelně vystupuje na velkých českých festivalech (United Islands, Mezi ploty, Rock for People), hraje na hradech, v nemocnicích, ale třeba i na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, na firemních večírcích a spoustě dalších akcích.

Jejich rytmickou muziku si ale užívají i „venku“. The Tap Tap koncertuje třeba v Německu, Belgii a v Lucembursku. Jejich poslední zahraniční vystoupení ve Španělsku v rámci akce Dny Prahy v Madridu bylo velmi úspěšné a stalo se pověstnou třešničkou na dortu představení Prahy jako turistického a kulturního centra. Teď se The Tap Tap připravuje na velké turné po Českých centrech v zahraničí.

Šimon Ornest, dirigent a zakladatel orchestru The Tap Tap

Kromě toho vydala kapela už tři CD, přičemž na tom posledním pod názvem „Párty Na Kolečkách“ spolupracovali také David Koller, Matěj Ruppert, Ewa Farna, Kamil Střihavka, Ondřej Hejma, Dan Bárta, Zdeněk Svěrák, Tomáš Hanák a Jaroslav Svoboda.

A to důležité na závěr: výtěžek ze vstupného na koncert ve Státní opeře bude věnován na technické vybavení vzdělávacího centra STUDEO pro osoby se zdravotním postižením. Toto centrum je určeno především studentům Jedličkova ústavu v Praze.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio

Více z pořadu