Mikuláš Bek nejen o kritice Miloše Zemana vysokým komisařem OSN: Pan prezident má, co si zaslouží

Státní rozpočet na příští rok počítá se snížením podpory vysokých škol. Dají se omluvit takové úspory i v době ekonomického růstu? Podle Mikuláše Beka, rektora Masarykovy univerzity v Brně, je další snižování rozpočtu nepřijatelné.

„Slyšeli jsme příslib, že se problém vyřeší, ale nepadlo rozhodné slovo,“ popisuje jednání s premiérem Mikuláš Bek v rozhovoru s Karolínou Koubovou. Podle příslibů se budou hledat cesty, jak rozpočet vysokým školám dorovnat.

„Je to hanebnost,“ hodnotí Mikuláš Bek. „Vláda naplánovala vývoj s poklesem rozpočtu. A teď hledá způsob, jak korigovat vlastní rozhodnutí,“ dodává s tím, že během posledních let rostl počet studentů, ale nikoliv finanční prostředky. „Po přepočtu financí na jednoho studenta se dostáváme pod úroveň roku 2006. Považujeme to za nefér,“ zdůrazňuje.

Další snižování rozpočtu proto považuje za nepřijatelné, i proto, že české vysoké školy musejí soutěžit třeba s těmi rakouskými, které hospodaří s mnohem větším balíkem peněz. „Je zázrak, že se v žebříčcích vysokých škol dostáváme na taková místa, jaká se dostáváme. Česko je ve výdajích na jednoho studenta v porovnání se zeměmi OECD na chvostu,“ upozorňuje.

Čtěte také

Měli bychom se zamyslet, říká Mikuláš Bek ke kritice Česka vysokým komisařem OSN

Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu došlo i na zprávu vysokého komisaře OSN Zajda Raada Husajna, který Česko obvinil z porušování práv uprchlíků. Kritiky se dočkaly také výroky prezidenta Miloše Zemana.

Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity

„Mám zprávy od očitých svědků, že podmínky v uprchlických zařízeních nejsou takové, jaké by si řada z nás představovala. Měli bychom se zamyslet a naslouchat s jistou dávkou trpělivosti a pokory,“ komentuje to Mikuláš Bek.

Rektor Masarykovy univerzity v Brně se vyslovil i ke kritice Miloše Zemana. „Pan prezident má, co si zaslouží,“ tvrdí a dodává: „Musí očekávat, že jeho výroky budou ve světovém veřejném mínění vyvolávat kritické reakce.“

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio