Michal Hrůza

10. listopad 2009

Od června do konce srpna natáčel nové album, jehož pilotní singl se stal už na jaře nejhranější skladbou v českých rádiích. Teď je uprostřed koncertních vystoupení a před sebou má i křest nové desky. Host Dopoledního Radiožurnálu, zpěvák Michal Hrůza ve vysílání mluvil především o své hudební tvorbě, ale i o tom, jak vnímá úspěch, nebo jaké jsou jeho osobní sny - ať už ty minulé, nebo současné. Ve středu 11. listopadu bude hostem Václav Bartuška, někdejší studentský vůdce.

Napořád, Píseň labutí - to jsou dvě skladby z nové desky Napořád, kterou natočil Michal Hrůza se svojí kapelou Hrůzy. Obě patří dnes v českých rádiích k nejhranějším skladbám. Michal Hrůza se však i přes nesporné úspěchy svých písní brání označení hitmaker. "Myslím si, že tolik písniček jsem zase neudělal," říká skromně.

Známý hudebník a zpěvák, bývalý frontman kapely Ready Kirken, však neskládá hudbu jen pro sebe. Nejznámější z jeho tvůrčí dílny je asi píseň Voda živá, která se stala jedním z prvních hitů vítězky první řady televizní pěvecké soutěže Superstar Anety Langerové.

Jak se mu skládá pro druhé? "Lépe se mi píše pro sebe, protože znám svoje možnosti, znám svoji schopnost něco vyjadřovat. Když ale přijde někdo a chce hned písničku, tak je to docela těžké. Je potřeba toho člověka znát, abych mu nenarouboval něco, co by mu nesedělo," přiblížil Michal Hrůza.

Podobné kritérium uplatnil i při skládání písně pro nadační projekt Veselý senior, která zněla českými rádii od loňského podzimu. "Měl jsem jedinou podmínku - moci si vybrat lidi, kteří by písničku zpívali. Protože z mého pohledu by to měli zpívat lidi, kteří mají nějaký kredit, aby byli uvěřitelní," řekl.

"Měl jsem trochu obavu, aby to nespadlo do nějakého klišé, a když do toho půjdou lidé jako David Koller nebo Michal Malátný, je tam určitá záruka, že to snad nebude úplně blbé," vysvětlil autor písně, kterou nakonec společně nazpívala řada předních českých zpěváků.

Danielu Karafiátovou také zajímalo, jak se mu po odchodu ze skupiny Ready Kirken podařilo sestavit novou kapelu, jak vznikla písnička pro populární televizní seriál Vyprávěj, ale i jak jeho život změnilo narození dcery.

Řeč byla ale také o tom, jak zpěvák vnímá dvacáté výročí 17. listopadu nebo proč se chtěl v dětství stát strojvůdcem. Odpovědi Michala Hrůzy si můžete poslechnout ze záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Michalem Hrůzou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Po skončení vysílání ještě Michal Hrůza usedl na pár minut k počítači, aby odpověděl na dotazy posluchačů v on-line rozhovoru. Z jeho záznamu se dozvíte třeba to, jaký hudební projekt by rád uskutečnil nebo jak se mu žije s originálním příjmením Hrůza.

autor: and
Spustit audio