Mezi dětmi se rychle šíří sexting. Rodiče o hrozbě většinou nic netuší

České děti se čím dál častěji věnují takzvanému sextingu. Každý šestý teenager dnes sdílí vlastní intimní fotky a videa na internetu, ať už se svými přáteli nebo cizími lidmi. Ukázal to nový výzkum Centra prevence rizikové virtuální komunikace Univerzity Palackého v Olomouci. Roste tak i počet případů, kdy někdo choulostivými materiály dítě vydírá a snaží se ho přimět i k osobní schůzce.

„Obecné rady pro někoho, kdo už se stal obětí vydírání nebo trestného činu na internetu je přestat reagovat, ale uchovat si všechny komunikace s útočníkem tak, aby se mohly poskytnout policii, protože každý útočník nechává na internetu stopu,“ radí Petr Porubský, vedoucí Linky bezpečí.

Jen loni se na ni obrátilo s prosbou o pomoc v souvislosti s internetem skoro šest set dětí. Ještě před deseti lety přitom tento problém téměř neexistoval. Kvůli rostoucímu počtu případů vznikl celorepublikový projekt e-bezpečí, který se zaměřuje na prevenci rizkového chování na síti.

„Zhruba patnáct procent dětí sdílí své vlastní intimní materiály úplně dobrovolně, posílají je jiným lidem. Ale také je dostávají,“ říká.

Podle Kopeckého jsou součástí problému i rodiče. Výzkum totiž ukázal, že drtivá většina z nich žádným způsobem nereguluje přístup svých dětí k internetu. Nástroje přitom existují.

„Technické zabezpečení například spočívá v tom, že rodič do jednotlivých zařízení nainstaluje nějaký ze systémů rodičovské kontroly, který umožní odfiltrovat závadný obsah,“ popisuje.

Děti na síti ochotně komunikují i s cizími lidmi a pětina z nich by se dokonce s neznámým protějškem sešla osobně. „Jsou to pořád jenom děti a mají problém dohlédnout důsledky svého jednání,“ říká Marie Mališková z O2, které je největším poskytovatelem připojení k internetu v České republice.

Osobně ji zarazilo zjištění olomouckých výzkumníků, že by se málokteré dítě s problémem svěřilo rodičům. Mohlo by to prý být tím, že lidé, kteří mají dnes děti, s internetem ještě nevyrostli.

autor: tpa
Spustit audio