Metropoli jógy proslavili Beatles. Je to už půl století, co se vydali meditovat do Indie

Před padesáti lety se tehdy už celosvětově známí Beatles rozhodli, že potřebují chvíli klidu. A vydali se za ním do Indie. Nakonec tam strávili více než měsíc. Mezi meditováním a hodinami jógy napsali kolem 35 písní a celý pobyt zásadně ovlivnil další měsíce jejich kariéry. Jak na návštěvu Beatles vzpomínají dnes přímo v městečku Rišikeš v podhůří Himaláje?

Výročí příjezdu Brouků do Rishikeshe se město rozhodlo oslavit jak jinak než hudbou. Aby byla iluze dokonalá, pozvali si na to imitátorskou kapelu The Fab Four přímo z Liverpoolu.

Čtyři chlapíci v černých oblecích s účesy typickými pro šedesátá léta tady po tři večery bavili rozličné publikum. Koncerty totiž byly součástí mezinárodního festivalu jógy.

Metropole jógy

„Rišikeš je po světě známá jako hlavní město jógy, ale nebylo to tak vždycky. Lekce pro veřejnost se tu začaly vyučovat právě až po příjezdu Beatles, protože sem najednou začaly jezdit davy turistů,“ vysvětluje mi jeden z organizátorů Vivek Gaur.

Díky tomu dnes do Rišikeše míří každý, kdo se zajímá o spiritualitu a bytí. To sem přivedlo i Francouzku Isabel, která si však po celém dni výuky jógy odskočila právě na koncert The Fab Four.

„Hrozně jsem si to užila, tancovala jsem jako bláznivá. Myslím, že muzika Beatles je univerzální a je důležitou součástí naší kultury,“ říká nadšeně.

Rozhovor s Georgem

Po koncertě se na pocity z celé akce ptám také Johna Brosnana, představitele George Harrisona. Svůj vzor napodobuje v různých uskupeních po celém světě už deset let. Poprvé se mu ale s rolí povedlo zavítat přímo do Indie.

„Mysleli jsme si, že jsme sem přijeli dělat muziku, ale nebylo to jen o tom. Dostalo se nám tu úžasného přijetí, ta atmosféra tady je neuvěřitelná,“ rozplývá se hudebník.

Místo, kde před padesáti lety pobývali slavní Beatles

„Šli jsme se podívat do Beatles Ašramu a viděli tak skutečné místo, kde kapela trávila čas v roce 1968. Taky jsme si mohli zkusit hodinu jógy a meditaci. Zážitků bylo zkrátka hodně.“

Genius loci odolává zubu času

Posvátný ašram, kam Beatles přijeli za guru Mahariši Mahéšem Jogim, leží na okraji Rishikeshe. „To místo opečovávala skupina lidí, která se tu s Beatles setkala. Před 15 lety ale ašram vykoupila indická vláda a od té doby chátrá,“ varuje mě ještě před návštěvou organizátor festivalu Vivek.

Odešli Beatles, odešel guru a Rišikeš zpustl

02036727.jpeg

Členové nesmrtelné slupiny Beatles byli nejen geniálními muzikanty, ale ve své době také stoupenci a propagátory východní mystiky. Jejich kroky proto nutně vedly do Indie. Konkrétně do městečka Rišikeš, ležícího na březích Gangy, v místech, kde řeka opouští Himaláje. Tam strávili Beatles dva měsíce po boku svého duchovního učitele Maharišiho. Dnes je Rišikeš zase především poutním místem. Před 40 lety se o něm mluvilo jako o hlavním městě meditací a v touze po hledání duchovna se tam sjížděli lidé z celého světa.

A má částečně pravdu. Sice si prohlížíme původní domečky, ve kterých John, Paul, George a Ringo spali, ale celý areál je zašlý, budovy oprýskané a jejich okolí zarostlé. Jedinou ozdobou jsou rozsáhlé grafitti, které vytvořili místní umělci. Znázorňují členy liverpoolské čtyřky nebo její nejslavnější texty.

Když se však na chvíli zastavíte, pochopíte, v čem síla tohoto místa spočívá. Daleko od hluku indických ulic vás totiž „ruší“ jenom čistá řeka Ganga a za ní už se zvedající vrcholky Himaláje.

autoři: Marie Jakšičová , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio