Legendární Sgt. Pepper od Beatles slaví padesátiny. Připomene ho dokument i reedice

14. duben 2017

Nový dokumentární film oslaví 50. výročí od vydání přelomového alba Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band britské skupiny Beatles. Nový film půjde do kin koncem května a jeho premiéru doprovodí i speciální edice alba.

Dokumentární film se bude promítat v britských kinech od 26. května. Režíroval ho Brit Alan G. Parker, který se zaměřil na dvanáct měsíců v roce 1967, kdy Beatles album nahrávali.

Režisér Parker při natáčení dokumentu využil archivní snímky a celou řadu rozhovorů s výjimečnými a ne tak známými postavami kolem Beatles. Ve filmu je tak třeba interview s původním bubeníkem kapely Petem Bestem nebo s Lennonovou sestrou Julii.


Deska vyhrála čtyři ceny Grammy a v roce 2003 ji americká Knihovna Kongresu zahrnula do svého registru národních záznamů a desku označila za "kulturně, historicky nebo esteticky významnou pro Spojené státy.

Časopis Rolling Stone album dokonce zařadil na první místo žebříčku 500 nejlepších alb. Beatles při nahrávání této desky zkoušeli moderní a v té době ne tak vyzkoušené nástroje jako elektrický klavír nebo Hammandovy varhany.

Úspěšný byl i přebal alba, který pro skupinu vytvořil sir Peter Blake. Byli na něm lidé, které Beatles obdivovali, jako třeba zpěvák Bob Dylan, herečka Marilyn Monroe, spisovatel Edgar Allan Poe nebo fyzik Albert Einstein.


Jednou z nejznámějších písní je singl Sgp.Pepper's Lonely Hearts Club Band, který dal albu jméno.

Album mělo u diváků velký úspěch a a patří mezi nejlépe prodávané v historii. Jeho zvláštní edice bude obsahovat šesti disků, ty obsahují 33 dříve nezveřejněných nahrávek, které kapela natočila během improvizovaných sezení, nebo instrumentální verze písně Penny Lane a nové znění singlu Strawberry Fields Forever.

Součástí souboru je i kniha s úvodem od zpěváka a bývalého člena Beatles Paula McCartneyho a producenta Gilese Martina. K desce se vyjádřil i bubeník Beatles Ringo Starr, podle kterého album Sgt. Pepper zachytilo náladu 60tých let.

Album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

Cestu brazilskému gramofonovému průmyslu vydláždil rodák z Milevska. Nahrával první karnevalové hity
Stárnu a poezii Jiřího Suchého jsem nakonec podlehl, říká kytarista Michal Pavlíček
José Carreras v exkluzivním rozhovoru: Hudba mi dala tolik, že si to užívám každou minutou

autor: bal
Spustit audio