Měsíc, Eiffelova věž nebo vysílač na Žižkově. V brněnském Teiresiásu využívají 3D tisk

Čtrnáct a půl tisíce korun vydělal v pátek na tandemových kolech tým Radiožurnálu v projektu Jedeme pro Světlušku. Na cestě navštívili brněnské středisko Teiresiás spadající pod Masarykovu univerzitu. To pomáhá nevidomým a seznamuje je třeba s moderními technologiemi usnadňujícími život.

Pracovník Teiresiásu Petr Dušek vyskládal na stůl jednotlivé modely, které vytisknul na 3D tiskárně. Nejvíce vykukuje Eiffelova věž nebo žižkovský vysílač. Nechybí ani vytištěné planety, například polokoule Měsíce, kde přistál Neil Armstrong.

„Nevidící člověk pozná, že se jedná o těleso přibližně kulaté, jsou tam nějaké krátery, nějaká pohoří, nějaké útvary,“ popisuje Petr Dušek.

Katedrála santa Maria del Fiore

Na 3D tiskárně vznikají i modely budov, a Radek Pavlíček z Teiresiásu názorně ukazuje proč. Když chce někdo ukázat nevidomému, jak vypadá dům nebo objekt, tak mu říká, aby si osahal zeď. „To je samozřejmě hloupost,“ vysvětluje Pavlíček.

Ukázat technologie nevidomým

Technologie 3D tiskáren je stále dostupnější, a Petr Dušek proto může tisknout tak trochu na zakázku – pro potřebu Teiresiásu, pro školy i jednotlivce. „Kdyby přišla maminka, která má nevidomou dceru nebo syna, a chce něco k Vánocům, tak se to pokusíme nějakým způsobem ztvárnit,“ upřesňuje.

Teiresiás kromě mnoho dalšího pořádá dvakrát do roka akci Agora. Desítky nevidomých z Česka a zahraničí míří do Brna a seznamují se tam s technologickými novinkami, které jim v životě pomáhají. A 3D tisk mezi ně rozhodně patří.

autoři: František Kuna , prh
Spustit audio

Více o tématu

Jak přispět Světlušce?

 

Dárcovská DMS

Podpořte nás zasláním jednorázové nebo dlouhodobé dárcovská SMS na číslo 87 777 ve tvaru:

DMS SVETLUSKA 90

DMS TRV SVETLUSKA 190

Telefonní číslo
87 777

Cena jednorázové DMS je 90 Kč. Cena trvalé DMS je 190 Kč a bude vám automaticky odečítána každý měsíc. Více na www.darcovskasms.cz. Službu DMS provozuje Fórum dárců, technicky zajišťuje ATS Praha.