Méně hlučný supersonik. NASA představila prototyp tichého nadzvukového letounu X-59

16. leden 2024

Po mnoha letech vývoje přišla americká NASA a výrobce letadel Lockheed Martin s novým typem nadzvukového letadla X-59. Stroj s výrazně dlouhou a špičatou přídí má být hlavně tišší než dosavadní nadzvuková letadla. Například letoun Concorde měl zakázáno létat plnou rychlostí nad obydlenou pevninou právě kvůli nadměrnému hluku. Stroj teď čekají zkoušky ve vzduchu. Podle konstruktérů mají ověřit, o kolik se hlučnost podařilo reálně snížit.

Nepříjemně slyšitelnou rázovou vlnu vytváří každé letadlo, které letí rychleji než zvuk. Konstruktéři pokusného letounu X-59 se ji pokusili zmírnit.

„Použili dlouhou příď letounu – je velice ostrá – a díky tomu je rázová vlna méně intenzivní,“ ukazuje Jan Klesa z Fakulty strojní ČVUT na nákresu letadla X-59 špici dlouhou asi jedenáct metrů. Tvoří skoro polovinu délky celého stroje a pilot kvůli ní nemá výhled dopředu. Při řízení proto bude odkázaný na obrazovky.

Čtěte také

Pečlivě vypočítaný

Tvar zkušebního letounu navrhli odborníci z NASA a Lockheed Martin podle počítačových simulací, které trvaly několik let.

„Jsme schopni efektivně modelovat díky rychlým počítačům. Můžeme si rychle zobrazit chování určité geometrie, abychom pochopili, co to udělá s rázovými vlnami. A pak je natáhneme, abychom ztišili tu ránu,“ popsal pro CNET ředitel programu X-59, David Richardson.

Nadzvukové = problematické?

Všechno se ale nedá simulovat v počítači. Letadlo musí nejenom tiše letět nadzvukovou rychlostí, ale hlavně musí být schopné vzlétnout a přistát. „Zkouší se, jestli se nevyskytnou nějaké vibrace, jak se letadlo chová z hlediska řiditelnosti a stability,“ přibližuje Jan Klesa.

Nadzvuková letadla jsou podle něj v podzvukových rychlostech také dost neefektivní. Zatímco ve vysoké rychlosti mají podobnou spotřebu jako běžné letouny, při startu a přistání spotřebují více paliva. A mohou být také hlučnější.

Testování nad pevninou

Právě na testování hlučnosti se NASA zaměří při zkušebních letech prototypu X-59. „Až letadlo odzkoušíme, budeme létat křížem krážem Spojenými státy, abychom nasbírali data o tom, jak lidé reagují na zvuk supersonického letu, a zjistili, jestli je to hluk přijatelný pro veřejnost,“ uvádí společnost na prezentačním videu.

NASA a Lockheed nejsou jediní, kdo se snaží vyvinout tiché nadzvukové letadlo. NASA nicméně slibuje, že po zkouškách zveřejní získaná data, tak aby byla využitelná pro civilní i vojenské účely.

autoři: Martin Srb , and

Související