Měla jsem štěstí, vzpomíná žena, která pracovala na Heydrichově zámku

Zatímco se lékaři v nemocnici na Bulovce snažili zachránit Heydrichův život, gestapo pátralo po mužích, kteří v libeňské zatáčce na Heydrichovo auto zaútočili a protektora zranili granátem. Nacisté zároveň rozpoutali nebývalou vlnu represí, které jim měly pomoct dostat se na stopu odvážných parašutistů.

V prvním dílu našeho seriálu k 70. výročí operace Anthropoid a heydrichiády jsme se dozvěděli, že atentát na Reinharda Heydricha možná vypadal jinak, než jak stojí v učebnicích dějepisu.

Seznamy popravených čtené v rozhlase budily hrůzu a strach. „Často šlo o účelové popravy vlastenců, kteří už byli nějakou dobu uvězněni, nebo vytipovaných osob, jejichž smrt – protože šlo například o známé lékaře – měla veřejnost šokovat,“ říká Eduard Stehlík z Vojenského historického ústavu.

Bála se i tehdy šestnáctiletá Helena Vovsová, která pracovala v zahradě na zámku v Panenských Břežanech. Tam Heydrich se svou rodinou bydlel. „Trnuli jsme, co bude. Atentátníci měli údajně jezdit do Břežan na kolech,“ vzpomíná.

Na Heydrichově zámku pracovali i vězni z Terezína

Po Heydrichově smrti dál vládla na zámku jeho žena, fanatická nacistka Lina Heydrichová. Povolala na práci židovské vězně z Terezína. Helena Vovsová jim navzdory zákazům, jejichž porušení Němci trestali smrtí, pomáhala.

Helena Vovsová

„Jezdila jsem pro věci pro jejich příbuzné a známé. Chodily ke mně balíky a dopisy. Měla jsem štěstí – toho, kolik jsem dostávala pošty, si přece musel každý všimnout,“ říká.

„Na jednoho z nich jsem si myslela. Jmenoval se Milan Platovský,“ přiznává mi Helena Vovsová. „Byl to krásný kluk, pihovatý s pihou krásy. Bylo mu přes 19 let, mně bylo 16. Pracovala jsem nejen pro něj, ale i pro další lid, kteří to potřebovali.“

Setkání po letech se uskutečnilo pod dohledem kamer

Setkali se ještě krátce po válce, pak ale Milan Platovský odešel do Francie a nakonec se usadil v Chile. K nečekanému setkání došlo až po sametové revoluci, kdy přijel do Panenských Břežan.

„Objímali jsme se a najednou jsme si všimli, že nás fotografují. Přijel s ním totiž chilský televizní štáb. No ti z toho byli úplně vedle. Od té doby jsme byli v kontaktu. V současnosti je nemocný,“ říká.

A ještě jednou o Milanu Platovském. „V Terezíně jsme spolu pracovali v kuchyni. Byl pak ještě s dalšími poslán do vily Heydricha. Milan měl hrůzu z toho, že tam přijde o život,“ říká Zdenka Fantlová.

Po atentátu na Heydricha přišla o snoubence. Po mnoha desetiletích se téma Heydrich do jejího života nečekaně vrátilo. Poví nám o tom v dalším dílu našeho seriálu.


Zvětšit mapu: na zámku v Panenských Břežanech žila Lina Heydrichová se čtyřmi dětmi až do konce války

autor: jas
Spustit audio