Maturita z matematiky bez stresu? Učebnici ProSpolužáky.cz si napsali sami studenti

9. červen 2019

Někomu nedělá matematika žádný problém, jinému vzorečky a definice nic neříkají. Přitom už za tři roky by mohli studenti mít maturitu z tohoto předmětu povinnou. Marek Liška, ještě nedávno sám středoškolák, se rozhodl, že připraví učebnice matematiky právě pro ty, kteří s ní spíše zápolí. Dnes už podle těchto učebnic učí téměř 180 středních škol v Česku a na Slovensku.

Pracovní sešit si můžete sami vyzkoušet. Tři příklady najdete na tomto odkaze dole. Během večerní přednášky pak odhalíme, jestli jste našli správné řešení.

Učitelka Barbora Krejčí zadává studentům 4.B Gymnázia Na Vítězné pláni v Praze úkol z pracovního sešitu ProSpolužáky.cz. Ten napsali studenti středních škol tak, aby jim porozuměli právě i jejich spolužáci.

Napsali jsme to trochu jiným stylem – čtenáři tykáme, podáváme obsah srozumitelněji a delšími větami,“ přibližuje teprve pětadvacetiletý autor Marek Liška.

Matematika snadno a přehledně

Barbora Krejší byla jednou z prvních vyučujících, kteří před třemi lety začali učebnice ProSpolužáky.cz používat. „Myslím, že je jednodušší přímo prakticky ukázat, jak se to řeší a jak to vypadá, a teorie zatím tolik být nemusí. Důležité věci tam jsou, ale jazyk je postavený jinak než jen: tady je definice, tady je věta a tady její důkaz,“ vysvětluje Vojtěchu Kovalovi.

Matika pro spolužáky, autoři Marek Liška a Lukáš Král

Pokročilejším studentům se sice podle Barbory Krejčí můžou zdát některé příklady jednodušší, to je ale podle Marka Lišky záměrné: „Forma je určena studentům, kteří mají s matematikou problém. Není to pro někoho, kdo chce jít na Matfyz. Ale obsah je daný státní maturitou, kterou budou mít všichni studenti povinně.“

Odborná garance

Důležité ale samozřejmě je, aby učebnice byly sice srozumitelné, ale také co do obsahu přesné.

Šetří čas učitelům, motivuje studenty a podporuje skupinovou práci. Aplikace Techambition ukazuje budoucnost výuky matematiky

Šetří čas učitelům, motivuje studenty a podporuje skupinovou práci, to jsou podle jejích tvůrců tři hlavní výhody aplikace Techambition.

Místo sešitu tablet nebo počítač a místo samostatné práce debata ve skupince. Aplikace Techambition pomáhá s výukou matematiky na středních školách studentům i pedagogům. Nabízí vhodné úlohy pro danou látku a tam, kde to má smysl, doporučí skupinovou výuku. Už od začátku školního roku s ní pracují také studenti jedné ze tříd Střední průmyslové strojnické školy v pražské Betlémské ulici.

Role garantů se ujalo několik středoškolských učitelů matematiky, kteří ji pročítají a dávají nám zpětnou vazbu, jestli tam není nějaká chyba nebo nesrozumitelnost. Korektury provádí odborníci z různých typů škol, aby se zachovala srozumitelnost a zároveň přesnost,“ doplňuje Marek Liška.

Očima pedagoga

Učitelka Barbora Krejčí si na učebnicích ProSpolužáky.cz cení především to, že jsou pro studenty velmi přehledné.

Na začátku každé kapitoly je souhrn teorie – přehled vzorečků, základních vztahů a vysvětlení pojmů. Takže když děti zapomenou, mají možnost si látku oživit a učitel jim může nabídnout, kde si to mohou znovu zopakovat,“ upřesňuje učitelka, která kromě přehlednosti a snadné orientace v učebnici oceňuje také QR kódy, po jejichž naskenování se studentům zobrazí řešení dané úlohy.

Matika pro spolužáky

Budoucnost je online

Studenti sice zrovna v QR kódech až takový přínos nevidí, ale jinak se jim prý s učebnicemi pracuje dobře. Mimo jiné i proto, že látka a některé úlohy jsou barevně zvýrazněné, a tudíž přehlednější než v klasické učebnici, jak reportérovi Experimentu potvrzuje studentka Hanka.

Do budoucna by pak Marek Liška se svým týmem chtěli vytvořit i online verzi své učebnice, která by mohla výuku ještě zefektivnit

Jak může projekt ProSpolužáky.cz ovlivnit budoucnost výuky matematiky? I o tom bude Marek Liška mluvit už 19.6. na přednáškové akci Experiment Speciál. Lístky na ni budeme rozdávat ve vysílání Radiožurnálu od 10. června. Podívejte se na program zde.

autoři: Vojtěch Koval , and
Spustit audio