Martin Trnavský

20. srpen 2009

"Naším snem bylo, aby to bylo něco jako Hoří, má panenko a ne Trhala fialky dynamitem," říká herec Martin Trnavský o novém filmu Muži v říji, na němž se podílel také jako spoluautor scénáře. S Lucií Výbornou si však nepovídal jen o tomto filmu, ale i o dalších aktivitách, kterým se věnuje a které má rád - jachtingu a autorském divadle. V pátek 21. srpna bude hostem historik Oldřich Tůma, ředitel Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR.

Do studia přijel přímo z Brna, kde se večer konala premiéra jeho nového filmu. Na jeho vzniku se podílel jako spoluautor námětu a scénáře. Příběh chtěli spolu s režisérem a scénáristou filmu Robertem Sedláčkem situovat do prostředí české vesnice. K netradičnímu námětu venkovského mistrovství ve vábení jelenů je inspirovala skutečná soutěž v této myslivecké disciplíně.

"Sestavili jsme společně příběh, dali jsme tomu kostru a Robert Sedláček už to potom obalil masem," vysvětluje Martin Trnavský svůj autorský podíl na filmu Muži v říji, v němž také hraje. Dalšími hereckými hvězdami filmu jsou například Marta Vančurová, Jaromír Hanzlík, Igor Bareš nebo Jiří Lábus.

"Psali jsme to na konkrétní postavy, což je nejlepší - psát scénář na konkrétní herce, protože ti herci potom musí co nejméně "hrát", je to psané na jejich naturel," popisuje Martin Trnavský, jak vznikal scénář a herecké obsazení filmu.

Martin Trnavský má s autorskou tvorbou už téměř desetileté zkušenosti z vlastního Divadelního spolku Frída. Štěstí, disciplína a tým spolehlivých spolupracovníků - to jsou podle Martina Trnavského základní pilíře, na nichž je možné pustit se do autorského divadelního projektu. Představení stojí ale také na velkém pracovním nasazení všech zúčastněných.

"V sedm hodin ráno vstávám a pracuju do večera a není to jenom o tom, že přijdu do divadla a odehraju si to. To se musí napsat, sehnat sponzoři, pohlídat si výrobu scény, výtvarníky, všechno si musíte ohlídat. Když třeba jedeme na zájezd, tak já se dávám do tepláků a začnu stavět scénu," přibližuje náročnost práce na vlastním divadelním projektu Martin Trnavský.

Lucie Výborná se jej ptala také na jeho účinkování ve známém seriálu, na jeho připravovaný samostatný filmový projekt, ale i na to, jak se dostal na olympiádu v Barceloně. Odpovědi Martina Trnavského si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Martinem Trnavským i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio