Martin Štěpánek

27. listopad 2008

Ve čtvrtek navštívil Dopolední Radiožurnál Martin Štěpánek, rekordman v potápění na nádech. Řeč byla nejen o tom, v čem freediving spočívá, ale například i o tom, nakolik realitu potápění bez přístrojů popsal známý snímek Magická hlubina. Je freediving vůbec adrenalinový sport? A platí zažité stereotypy o delfínech? V sobotu 15. listopadu bude hostem Marie Formáčková.

Dokáže zpomalit svůj tep na méně než 30 tepů za minutu. Zadrží dech přes osm minut. Přestože se na první pohled zdá, že podobných dovedností dosahují pouze indičtí jogíni, potápěč Marin Štěpánek, přeborník a držitel mnoha rekordů ve freedivingu, který by podle vlastních slov mohl trávit celý život pod vodou, tvrdí, že volnému potápění se může věnovat každý, kdo se cítí dobře ve vodě.

Volné potápění se stalo populárním především po vzniku snímku Magická hladina s tehdy ještě mladý Jeanem Reno. Martin Štěpánek však upozorňuje, že film tento netradiční sport pojal dost dramaticky. Ve skutečnosti právě adrenalin - v rozporu se všeobecně sdílenými představami o potápění bez přístrojů - ve freedivingu zcela chybí. Důvod je prostý. Vyplavený adrenalin zvyšuje tepovou frekvenci a zrychluje metabolismus, a logicky tedy i spotřebu kyslíku. Naopak - mnohem spíše než k adrenalinovému sportu přirovnává Martin Štěpánek freediving k józe či meditaci.

Lucie Výborná se mezi desátou a jedenáctou hodinou zajímala i o to, jak se cítí člověk, který se potápí do hloubky sta metrů a dívá se přitom do očí aligátorovi či kosatce. Pozná například potápěč, že ryba právě nemá na jeho společnost náladu a mohla by být agresivní? Podle Martina Štěpánka je zásadní poznat, kdy si vodní tvorové chtějí, a kdy si nechtějí hrát. Například ke stereotypní představě delfína jako pouze zábavného společníka dodává: "Delfíni jsou hodně sexuálně založení. Takže když si takový delfín myslí, že mu chodíte za holkou, tak vás zřídí úplně stejně jako bílý žralok."

Martin Štěpánek mimo jiné vzpomínal i na to, jak se ve Spojených státech živil jako pracovní potápěč. Jak vlastně může pracovní potápět opravovat pod vodou něco, čemu nerozumí? Kde pociťuje adrenalin, když ne ve sto metrech pod vodou? Je freediving sportovní disciplínou, která zatěžuje více hlavu, nebo tělo? A co se děje s tělem ve stech metrech pod hladinou moře?

Záznam celého rozhovoru s Martinem Štěpánkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio