Martin Filipec

25. leden 2012

Děsí vás představa, že se dotknete vlastního oka? A co teprve, když vám do něj má sáhnout někdo jiný. Ale nemyslete si, ono je psychicky náročné i sahat do cizích očí. Oční chirurgové proto dlouho trénují, než se mohou do něčeho takového pustit. Ale nebylo tomu tak vždycky.

Profesor Martin Filipec vzpomíná, jaké to bylo, když se dozvěděl o své první operaci očí, kterou by měl vykonat: „To byla doba, kdy vám řekli, že budete operovat oči, jen den předtím, než k operaci skutečně mělo dojít. Já jsem na to tedy rozhodně nebyl perfektně psychicky připraven.“

Nakonec vše proběhlo bez problémů, ale obzvlášť první operace očí je dle profesora Filipce velmi náročná. Jedná se o jemnou práci, kde sebemenší chyba a nepozornost přinesou fatální následky.

Dnešní začínající oční chirurgové však nenastupují do lékařského provozu za tak stresujících podmínek, jako musel Martin Filipec a řada dalších očních chirurgů. V současnosti se totiž oční chirurg nejprve zaučuje na trenažéru, posléze přistoupí k dílčím operacím. A teprve až po nějaké době se pustí do kompletní operace.

Ale řeč nebyla jen o operacích očí. Řada lidí se pokouší o to svůj zrak zachovat tak, že své oči nebude přetěžovat. Jednou ze základních pouček je ta, která nám říká, abychom nečetli v šeru.

Martin Filipec vysvětluje, co to obnáší být ředitelem oční kliniky

„Čtení v šeru nekazí zrak,“ vyvrací po generace zažitý mýtus profesor Martin Filipec a dodává: „Je to to samé, jako kdybychom říkali, že se ničí fotoaparát, když s ním fotíme v šeru.“

A co ostatní poučky o tom, jak si zachovat dobrý zrak? Kazí například nejnovější trojrozměrné televize náš zrak více než klasické obrazovky? Do kolika let může člověk podstoupit operaci očí? A, aby nebyla řeč jen o mýtech, jak si na tom česká oční medicína stojí ve srovnání se světem? Je-li libo trochu toho lékařského dobrodružství, dozvíte se i to, za jakých podmínek operoval oči lidem v Afghánistánu a v Keni. Na to všechno a mnoho dalšího se moderátorka Lucie Výborná profesora Martina Filipce zeptala.

Záznam celého rozhovoru s profesorem Martinem Filipcem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio