Martin Bach

28. červenec 2010

Akční hry, strategické hry, hry sportovní a závodní, role-playing games nebo takzvané adventury založené především na příběhu – tak rozmanitý je svět počítačových her. Právě do něj posluchače Radiožurnálu ve středu pozval viceprezident Asociace herního průmyslu ČR a SR Martin Bach. A své otázky mu pokládala Hanka Shánělová. Ve čtvrtek 29. července bude hostem Petr Jákl, producent a režisér filmu Kajínek.

Přestože se o herním průmyslu obvykle mluví v jednotném čísle, není situace tak jednoduchá. Zatímco ve Spojených státech se v současnosti hrají spíše poklidnější a mírumilovné hry pro začátečníky, český trh je specifický tím, že mezi ty nejoblíbenější tu patří hry spíše náročnější. A jiné státy mohou počítačové hry cíleně využívat dokonce k didaktickým a propagandistickým účelům.

„Zajímavá je například situace v Íránu. Tamní vláda herní průmysl neuvěřitelně podporuje. Vyvíjejí hry, které seznamují hráče například s historií dané oblasti a vysvětlují, proč má Írán takové vztahy s okolními zeměmi, jaké má,“ poukazuje Martin Bach na to, že i počítačové hry se dají využít tendenčně.

Martin Bach ve vysílání připomněl,

Stejně jako se jednotlivé oblasti světa liší v tom, jaké hry v nich patří k nejoblíbenějším, odlišnosti existují i mezi samotnými hráči. „Obecně lze shrnout, že čím vyspělejší herní trh, tím starší hráči, a naopak,“ upozorňuje Martin Bach a přidává i čísla: zatímco například v USA se průměrný věk hráče pohybuje kolem 35 let, v Česku jsou fanoušci počítačových her v průměru až o patnáct let mladší.

Co však mají jednotlivé oblasti světa v souvislosti s počítačovými hrami společného, jsou debaty, které hry vyvolávají. A v těch bývá pravidelně ve všech pádech skloňováno jedno slovo: závislost. Martin Bach se domnívá, že se jedná o přehnaně medializované téma. Přesto však radí rodičům, kteří se obávají, aby právě jejich dítě k herní závislosti nesklouzlo: „Jednoduchá rada zní – hrajte s dítětem. Nejlepší způsob, jak mít nad dítětem dohled, je sednout si s ním k počítači, debatovat s ním a radit mu. Jde i o způsob, jak se k dítěti a jeho zájmům přiblížit.“

Martin Bach

Hanku Shánělovou však během hodiny, během níž Radiožurnál zavítal do světa počítačových her, zajímala i další témata. Nakolik jsou například mezi fanoušky her zastoupeny ženy? Jaký mají počítačové hry pozitivní přínos k vývoji předškolního dítěte? A jak starého potomka může jeho rodič bez obav pustit k počítačové hře? I to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Martinem Bachem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio