Marek Vrabec

3. říjen 2009

Americké kulturní instituce nepodporuje vláda žádnými finančními dotacemi. I tak jsou schopny vypořádat se s rozpočtovými schodky a úspěšně se rozvíjet. Sobotní host Víkendového Radiožurnálu, umělecký ředitel hudebního festivalu Struny podzimu, Marek Vrabec měl během své roční stáže v Kennedyho centru ve Washingtonu možnost nahlédnout pod pokličku amerického managementu v oblasti kultury a odnesl si cenné zkušenosti. O nich i o životě ve Spojených státech, ale také o letošním ročníku Strun podzimu si povídal s Václavem Žmolíkem. V neděli 4. října bude hostem režisér Karel Janák.

Kennedyho centrum je velká kulturní instituce národního významu, která je zasvěcena živému umění různých forem. Roční stáž v této prestižní kulturní instituci je podmíněna účastí v náročném výběrovém řízení, z něhož vzejde deset úspěšných kandidátů. Marek Vrabec měl loni to štěstí, že se ocitl mezi nimi.

I tak skvěle spravovaná instituce však svou činností generuje schodek, který představuje skoro polovinu celkového rozpočtu. A musí si s tím nějak poradit. "A to je to nejzajímavější, co jsem se tam naučil - jak takovouto ztrátu pokrýt a z jakých zdrojů," přibližuje Marek Vrabec a vysvětluje, že drtivá většina potřebných financí ve Spojených státech plyne od soukromých dárců.

"V Americe jsou lidé zvyklí podporovat věci, na kterých jim záleží. Na rozdíl od Evropy, která považuje podporu kulturních aktivit za povinnost státu," říká Marek Vrabec a dodává: "I my musíme hledat alternativní zdroje, jak kulturu financovat, a v tomto je Amerika skvělým příkladem."

Jaké další zkušenosti si Marek Vrabec ze své pracovně-studijní stáže odnesl? Která z klišé o přístupu Američanů k životu a práci jsou pravdivá? Nebo jak se mu podařilo získat pro letošní 14. ročník hudebního festivalu Struny podzimu coby recitátora amerického herce Michaela Yorka? Odpovědi šéfa festivalu si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Markem Vrabcem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio