Manželské etudy po 35 letech. Helena Třeštíková představila v Jihlavě dalších šest dílů časosběrného cyklu

29. říjen 2017

Diváci na jihlavském festivalu dokumentárních filmů se už těší na promítání závěrečného z šestidílného cyklu Manželské etudy. A dokumentaristka Helena Třeštíková, která ve slavném cyklu pokračuje po 35 letech, neskrývá nadšená nad tím, jak diváci nové Manželské etudy přijali.

„Měla jsem možnost setkat s diváky a mít takovou první zpětnou vazbu na tu část Manželských etud, která je úplně nová,“ říká s tím, že dvě ze šesti částí už diváci viděli, nyní přichystala další pokračování posledních osmi let ze života manželských párů.

Velmi oceňuje, když ji diváci řeknou, že filmy je nutní přemýšlet nad vlastním životem, debaty po projekci v Jihlavě byly také zajímavější i díky tomu, že zavítali protagonisté z dvou filmů.

Projekt Manželské etudy začal v roce 1980, a už tehdy věděla, že její cestou jsou právě časosběrné dokumenty – sledovat proměny lidí a jejich vztahů v čase. „Je to lehce dobrodružné, protože netušíte, co bude následovat,“ vysvětluje.

Příběhy totiž píše sám život, což ji těší a stále v tom nachází nové možnosti hledání. Za čas by se tak chtěla pustit i do další, v pořadí čtvrté etapy Manželských etud.

Časosběrné dokumenty ve světě

Jihlavský festival také ukázal, jak se točí časoměrné dokumenty ve světě – dílna Filmoví sběrači času přiblížil projekty v Anglii, Německu, Austrálii, Dánsku a Holandský. Nejznámější je projektem Seven Up, ve kterém režisér sleduje britské děti od roku 1964.

„ Po sedmi letech se k nim vrací a sleduje jejich osudy. Takže jsou kolegové, kteří dělají podobné věci ve světě a moc o nich nevíme,“ říká s tím, že doufá v to, že právě jihlavský festival toto povědomí rozšíří.

autoři: pst , prh
Spustit audio