Malý krok pro člověka, velký skok pro vesmírnou turistiku. Dva slavní miliardáři míří do vesmíru

10. červenec 2021

Už v neděli 11. července odstartuje pomyslný vesmírný souboj podnikatelů Jeffa Bezose a Richarda Bransona. Právě ten se jako první – týden před svými 71. narozeninami – vydá do vesmíru.

Richard Branson, majitel společnosti Virgin Galactic, nevyrazí na oběžnou dráhu Země, ale na takzvanou suborbitální dráhu. Společně s dalšími pěti členy posádky vyletí do výšky asi 80 kilometrů. A navíc bez klasické rakety.

Tomu, v čem poletí, někteří říkají miniraketoplán. Ten bude zavěšen pod větším letadlem, které jej v 17 kilometrech spustí. Následně se zažehnou raketové motory a ty tento miniraketoplán vynesou do výšky,“ popisuje Jan Spratek z pražského planetária.

Svým letem chce Branson dokázat, že přichází éra kosmického turismu. Před letem neprošel žádným dlouhotrvajícím tréninkem. „Posádka podstoupila asi tři dny fyzického a psychologického ověřování, celý tento trénink byl hlavně o tom, aby se naučili pohybovat ve stavu beztíže. Celková příprava tak byla velmi malá.“

Dramatický pokus Jeffa Bezose

Richard Branson o více než týden předstihne Jeffa Bezose, zakladatele společnosti Amazon a majitele kosmické společnosti Blue Origin, který se do vesmíru také chystá. Na rozdíl od Bransona ale v raketě, jeho pokus tak prý bude o poznání dramatičtější. „Bude to v klasické vesmírné kapsli, raketa je vynese více než 100 kilometrů vysoko. Tento pokus se bude víc podobat reálnému kosmickému letu,“ srovnává Jan Spratek.

Spustit audio

Související