Magistrát zkontroloval práce v tunelu Blanka. O dalším vývoji rozhodne soud

9. prosinec 2013
Zprávy

Zástupci pražského magistrátu zkontrolovali tunelový komplex Blanka. Ověřili si, že Metrostav nechává v tunelu pracovat alespoň desítky techniků ČKD DIZ.

Přímo v tunelu Blanka teď podle kontroly náměstka pražského primátora Jiřího Nouzy skutečně pracuje zhruba 50 až 70 lidí společnosti ČKD. V komplexu montují technologická zařízení.

„Cílem bylo ověřit reálný stav věci. Skutečně ověřit konstatování, které říká, že stavební část komplexu je v zásadě hotová,“ řekl Jiří Nouza a pokračoval:

„Metrostav dodržel to, co slíbil, to znamená, že umožňuje v rámci toho, co dneska má na programu, to znamená přerušení stavby, kooperuje tak, aby ČKD mohlo vstupovat na staveniště.“


Tunel Blanka je významnou částí Městského okruhu a má navázat na už hotové části - tedy Jižní spojku, tunel Mrázovka a Strahovský tunel. Dohromady z toho bude polovina městského okruhu, která usnadní průjezd především přes Letnou a Holešovice. Pod zem navíc svede tisíce aut, která dnes jezdí v těsné blízkosti Pražského hradu.

Pražský magistrát tvrdí, že by se komplex mohl otevřít v polovině příštího roku. Metrostav by tak optimistický podle mluvčího Františka Poláka nebyl. Firma se na rozhodčí soud obrátila kvůli dluhu teprve minulý týden.

„Pořád tvrdíme, že chceme peníze. To uplatňujeme u soudu. Chtěli jsme zvýšený poplatek tak, aby to bylo ve zkráceném řízení, to jest čtyři měsíce,“ říká František Polák a dodává, že nevidí po dnešní schůzce se zástupci města žádný posun. Metrostav chce své peníze a staveniště tak bude dál uzavřené.

Stavební firma Metrostav o víkendu přerušila stavební práce, protože jí magistrát dluží víc než dvě miliardy korun. Volný zůstal vjezd jen v pražské Troji. Tunel kontroluje jen ochranka, několik techniků a havarijní četa.

Pražský magistrát teď zkoumá žalobu Metrostavu, který město žaluje u rozhodčího soudu kvůli už zmiňovanému dluhu. Do středy magistrát rozhodne o svém dalším postupu. Vedení Prahy totiž zpochybňuje platnost celé smlouvy, podle které se tunel staví. Peníze prý má, ale nemá je kvůli údajné neplatnosti smlouvy jak vyplatit.

Obě strany teď čekají na výsledek rozhodčího soudu, který by se měl k celému sporu vyjádřit nejpozději do čtyř měsíců.

Severozápadní část pražského Městského okruhu - tunelový komplex Blanka
autoři: Marína Dvořáková , hla
Spustit audio