Magazín Experiment: Může být pivo s kávovou sedlinou zdravější? A je AI dobrý fotbalový fanoušek?
- 00:00 témata magazínu
- 00:30 lógr a staré pečivo v pivě
- 04:30 sládci o technologiích
- 08:00 Kingdom Come Deliverance
- 09:48 software pro fotbalové kamery
- 13:48 videorozbor hokejového zápasu
- 17:56 rozhovor s Luigi Zojou
Kávová sedlina nemusí letět rovnou do koše a tvrdé pečivo může najít i jiné využití než jen ve strouhance. Vědci z Mendelovy univerzity právě s těmito dvěma odpadovými surovinami experimentují ve svém školním pivovaru. Zbytky z kávy podle nich pivu dodají zdravé antioxidanty, staré rohlíky nebo chléb by zase mohly ušetřit slad, a přitom pivu neuberou na chuti.
Lógr na nový způsob
„Přicházíme do kvasírny a zároveň i do ležáckého sklepa, kde zkoumáme různé nové postupy výroby piva,“ říká vědec a sládek Tomáš Gregor zatímco vstupujeme do školního minipivovaru Johann Mendelovy univerzity.
V této místnosti zraje pivo, ale můj průvodce teď vytahuje pro pivo poměrně nezvyklou inteligenci – kávovou sedlinu neboli lidově lógr, který vzniká jako odpad při výrobě kávy.
„Ročně se jí vytvoří obrovské množství a my jsme se ji rozhodli využít pro její obsah polyfenolických látek, což jsou vlastně antioxidanty,“ vysvětluje sládek, jak vznikl nápad přidat sedlinu do piva.
Přecházíme k jedné z mnoha kovových nádob. Tomáš Gregor otáčí ventilem u hadice, která vede do další nádoby.
„Teď přečerpáváme mladé pivo, což je vlastně prokvašená mladina neboli sladina povařená s chmelem, do ležáckého tanku, kde do ní přidáme právě kávovou sedlinu,“ popisuje a otevírá u vedlejšího tanku průhledný uzávěr, takzvané průhledítko.
„Přidáme tam asi 2 kilogramy kávové sedliny na 100 litrů mladého piva. Toto je jedenáctka, tak bude zrát asi měsíc,“ odhaduje sládek.
Posílí zdraví a prodlouží životnost
Jak pivo s kávovou sedlinou chutná, zatím ještě nikdo neví, protože experiment teprve probíhá. „Dá se předpokládat, že tam káva bude cítit, ale nás zajímá kromě chuti hlavně antioxidační kapacita neboli vliv látek z kávy,“ vysvětluje Tomáš Gregor.
„Antioxidační látky vychytávají v těle volné radikály, které vznikají třeba v dopravě nebo v cigaretovém kouři, a tak vlastně chrání tělo před těmito škodlivými látkami,“ pokračuje. „A předešlé studie ukázaly, že přídavek slupek z kávy zvýší obsah antioxidantů, a proto předpokládáme, že se antioxidanty zvýší i s použitím kávové sedliny. Protože víme, že v ní antioxidanty jsou.“
Podle brněnských vědců by ale takové pivo s přídavkem kávové sedliny mělo mít i další dobré vlastnosti. „Antioxidanty by měly chránit pivo před kyslíkem, tím pádem by mělo méně oxidovat, a tedy i déle vydržet,“ doplňuje Tomáš Gregor.
Nastavit pivo rohlíkem
Kávová sedlina ale není jedinou druhotnou, tedy v podstatě odpadní surovinou, kterou chtějí vědci z Mendelovy univerzity použít ve výrobě piva.
Luděk Hřivna tady už má připravenou tašku s několika suchými rohlíky, ze kterých se chystá namlít strouhanku a tu pak využít při přípravě sladiny. „Strouhanku přidáme společně s pošrotovaným sladem do horké vody a připravíme si sladinu. Výhoda je v tom, že část sladu ušetříme,“ popisuje.
Vědci uvařili hned několik typů piva, pokaždé s přídavkem jiného pečiva, a pak je dali na senzorické testy. Podle hodnotitelů chutnají skoro stejně jako normální pivo.
„Jako nejlepší můžeme hodnotit přídavek strouhanky chlebové. Nejlépe byla vyhodnocena varianta s přídavkem 30 % strouhanky k 70 % sladu,“ upřesňuje Luděk Hřivna.
Nová technologie by navíc mohla najít další využití starého pečiva. Průměrný obyvatel Brna ho totiž podle jednoho z dalších výzkumů Mendelovy univerzity ročně vyhodí 7 kilogramů a experti předpokládají podobné množství i ve zbytku republiky.
Jak by mohl automatický kameraman usnadnit malým fotbalovým klubům analýzu a streamování zápasů? A proč italský psychoanalytik a spisovatel Luigi Zoja tvrdí, že dějiny nepíšou vítězové, ale paranoia? Poslechněte si celý Magazín Experiment.
Související
-
Proč musí mít každý dobrý pivovar svoji laboratoř?
Do laboratoře smíchovského pivovaru dorazil čerstvý vzorek kvasnicové kultury, kterou pro pivovar léta schraňuje kvasniční banka v Belgii.
-
V Bruselu otevřelo nové muzeum piva. Přezdívá se mu Disneyland pro pivaře
Belgie je stejně jako Česko Mekkou milovníků piva. V Bruselu teď pro ně otevřeli nové zážitkové muzeum. Můžete si v něm třeba vyzkoušet, jaké to je, být pivní kvasinkou.
-
Je libo boty z kaučuku a kávy? Česká designérka vyrábí ekologicky udržitelnou obuv
Budoucnost je mimo jiné i v udržitelné módě, věnovat se jí bude také čtvrteční podcast Budoucnost R. Podívat se na boty z hlediska ekologie už zkusili ve Zlíně.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Rozděl a panuj. Více než sto let fungující záležitost, kterou se Putin snaží rozeštvat Západ, říká Bříza
-
Začne Evropa recyklovat železný šrot? ‚Potřebujeme hlavně levnou energii,‘ říká šéfka Ocelářské unie
-
Česko nadále neochvějně stojí při Kyjevu, říká vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny
-
ŽIVĚ: Hokejisté Sparty vyhráli v Třinci po prodloužení 4:3, Pražany dělí od postupu jediná výhra