Magazín Experiment: Jak se tvoří umělý hlas? Jak pomoci včelám přežít? A kdo vede ruku astronautům?

15. červenec 2023

  • 00:32 hlasová syntéza Karla Gotta;
  • 04:44 kybernetik Josef Psutka o technologiích řeči;
  • 08:45 imunita včelstev;
  • 11:09 monitoring srdečního rytmu;
  • 13:40 technika experimentů ve vesmíru

„V průběhu léta, to je jedna krátkověká generace za druhou, která trvá kolem pětačtyřiceti padesáti dní.“ Sedíme u dvou set úlů Výzkumného ústavu včelařského a včelmistr Oldřich Veverka popisuje životní cyklus tzv. krátkověké neboli letní generace včel.

Bez dlouhověkých včel by úly osiřely

„Pokud by byly pouze tyto krátkověké včely v úle, tak v zimě, kdy nastává bezplodové období, by nám úly velmi rychle osiřely.“

Oldřich Veverka a Pavel Hyršl

V průběhu léta ji proto postupně začne střídat generace dlouhověká, jejímž úkolem je přečkat zimu a kritické období je pro ni právě teď v létě. 

„Silná varroáza v průběhu července a srpna dokáže tak poškodit dlouhověkou generaci, že se právě ty včely narodí jako krátkověké a bohužel to znamená konec včelstva.

Zimní generace vydrží více

Pavel Hyršl v laboratoři Ústavu experimentální biologie

Proti tomu se ale zdravá zimní generace umí bránit. A tím se zabývá Pavel Hyršl z Masarykovy univerzity.

„Zimní generace má vyšší obsah bílkovin a některé z těch bílkovin mají imunitní funkci a vykazují antibakteriální aktivitu. Je to vlastně přizpůsobení pro lepší přežívání během toho přezimování. My jsme prokázali v laboratoři, že opravdu ta letní generace vydrží méně než ta zimní generace.“

Pavel Hyršl v laboratoři Ústavu experimentální biologie

V laboratoři v Ústavu experimentální biologie Pavel Hyršl ukazuje, jak se u včel měří množství bílkovin, z nichž některé je chrání před bakteriemi.

„Umístíme tam malý vzorek. Teď nám to řekne celkové bílkoviny. A mezi nimi jsou i některé, které mají antibakteriální aktivitu.

Vývoj přípravku pro lepší imuntiu

Teďka tu mističku vložíme dovnitř a trvalo to několik málo sekund a hned na obrazovce vidíme, že tam jsou hodnoty takzvané absorbance,“ doplňuje Pavel Hyršl. 

Taková analýza může napovědět, že je imunita včel oslabená. Vědci z Masarykovy univerzity svůj výzkum dotáhli až k vývoji a registraci přípravku Masamaril, který včelám zvyšuje množství antibakteriálních látek. 

autoři: Michal Šafařík , mga
Spustit audio