Maďarský zákon o LGBT je na hraně. Debata na summitu byla velmi emocionální, říká státní tajemnice

I když většina států Evropské unie odsoudila maďarský zákon diskriminující LGBT komunitu, český premiér Andrej Babiš (hnutí ANO) na summitu v Bruselu mlčel. Jaké je oficiální české stanovisko k maďarské legislativě? A proč česká vláda žádá, aby otázku střetu zájmů vyjasnil evropský soud? Hostem Vladimíra Kroce ve Dvaceti minutách Radiožurnálu byla státní tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová řekla, že „využije veškerých pravomocí, které komise má, aby se ujistila, že práva všech obyvatel Evropské unie jsou zaručena.“ Co může v tomto směru podniknout?

To je zajímavá otázka. Komise má poměrně velkou škálu opatření. V případě Maďarska na to mají předsedkyně Ursula von der Leyenová i dotčení komisaři dokonce poměrně silný názor. Už proti Maďarsku zahájili proceduru o porušení práva, protože komise je v postavení toho, kdo musí strážit základní principy a to, jestli členské státy dodržují právo Evropské unie. Nejenže komise vlastně říká, že je tady porušen základní princip, ale implikuje i možné narušení vnitřního trhu. Pokud by se nějakým zásadním způsobem omezovaly typově pořady, které mohou a nemohou televize a rozhlasové stanice vysílat, tak může dojít k nepřípustnému omezení, bude to zkoumat soud a budeme mít vyjádření Evropského soudního dvora.

Čtěte také

Nizozemský premiér vyzval Maďarsko k odchodu z Evropské unie, pokud nebude respektovat práva LGBT komunity. Jak se díváte na tento výrok?

Debatu je potřeba vnímat v kontextu, v jaké k ní došlo. Jak řekl Charles Michel po summitu, byla to velice otevřená a upřímná diskuse. Byla plná emocí na obou stranách a je otázka, jak ji vlastně kombinovat s tím reálným základem. Nechci to nějak zlehčovat, protože já osobně to také vnímám poměrně silně, ale to, co chci říct je, že debata byla silně emocionální a ani se nezobrazila v závěrech rady, což je poměrně zásadní. Třeba při zdrojování čerpáme z vyjádření politiků, takže zase čerpáme z jejich emocí. Jak říkám, absolutně to nezlehčuji a potvrzuji, že většina lídrů se vyjádřila v tomto smyslu.

Jaký je váš názor? Myslíte si, že se Evropská komise mýlí, když vyhodnotila ten maďarský zákon jako diskriminační?

Pro mě je to těžké hodnotit. Jsem státní úředník a teď bych na sebe měla přebírat roli, která mi nepřísluší. Já osobně ten návrh zákona rovněž vnímám na hraně, rovněž vnímám zásadu rovnosti menšin a jejich nediskriminaci, jako něco, přes co by neměl jet vlak a myslím si, že je správně, že se komise chce ujistit, že k žádnému porušení nedošlo.

autoři: Vladimír Kroc , vla

Související