Ludvík Cimburek: Aktivní zálohy jsou to jediné, co republika v době míru má

12. září 2018

Je vám mezi 18 a 60 lety, máte alespoň výuční list a jste občan České republiky? Pokud jste třikrát odpověděli ano, máme pro vás zprávu: i vy se můžete stát členem aktivních záloh. Alespoň to v rozhovoru s Janem Pokorným říká Ludvík Cimburek, poradce náčelníka Generálního štábu Armády ČR pro oblast aktivních záloh.

„Na vstupu se testy neprochází, fyzická zdatnost se testuje až v kurzu základní přípravy ve Vyškově, který trvá šest týdnů. Uchazeči tam musí splnit limity pro danou věkovou skupiny,“ popisuje Ludvík Cimburek.

Čtěte takéDýchací maska a speciální přetlakový oblek. Speciální lékařská jednotka aktivních záloh cvičila v Těchoníně

A k čemu jsou vlastně takové aktivní zálohy dobré? „Každá armáda je potřebuje. Vždy potřebujete mít vycvičeno víc lidí, než kolik lidí máte přímo v profesionální armádě. Dřív byla povinná vojenská služba, každý rok tak do zálohy odešlo kolem 100 tisíc vycvičených vojáků. Dnes nic takového nemáme,“ vysvětluje.

V současnosti do záloh odchází pouze kolem 700 vycvičených vojáků z povolání každý rok. „Armáda by ale v případě problému potřebovala víc lidí. Současná legislativa počítá právě s aktivními zálohami. Jde o nejlépe připravenou část záloh ozbrojených sil.“ 

A konkrétně? V případě válečného stavu a mobilizace může armáda povolat kohokoliv. Pro stav krize v době míru má ale republika k dispozici jen aktivní zálohy. „Chceme-li tedy někoho navíc, může si republika sáhnout jen na aktivní zálohy,“ vysvětluje Ludvík Cimburek.

autoři: Jan Pokorný , als