Lubomír Brabec

30. listopad 2009

"Mám rád, když se hraje na hraně - buď to zahraju, anebo to všechno spadne," popisuje adrenalin, který si rád dopřává na koncertech kytarista Lubomír Brabec. S Lucií Výbornou si kromě hudby povídal také o tom, proč se rozhodl stát členem poroty v televizní pěvecké soutěži Duety nebo co jej baví na adrenalinových sportech. V úterý 1. prosince bude hostem MUDr. Ladislav Machala z AIDS centra FN Bulovka.

"Na koncertech se nemusí všechno povést. Nemám rád, když jde o 'hraní na jistotu'. A když něco nevyjde, tak se nic neděje. V muzice to, myslím si, není důležité. Kdyby v muzice muselo být všechno jenom precizní, tak to není přesně ono," myslí si Lubomír Brabec.

V muzice musí být napětí, aby měla ducha a aby v ní byla určitá pokora," vysvětluje známý kytarista, proč podle něj není vždy důležité odehrát koncert bez rizika, že se něco nepovede.

Do hudby by se měl podle něj dostávat i určitý vlastní názor interpreta. A podobně se dívá i na problematiku aranžmá známých hudebních skladeb. Pokud jde o úpravu, která má v sobě úctu k původnímu autorovi a současně přináší nový a zajímavý pohled, který skladbě otevírá nevšední hudební prostor, je podle Lubomíra Brabce rozhodně přínosem.

"Aranž by měla vždycky objevovat nějaký nový svět. Myslím si, že je zbytečné být úplný dogmatik a hrát všechno přesně tak, jak to bylo napsáno," říká Lubomír Brabec a doplňuje, že třeba Johann Sebastian Bach přepsal Vivaldiho houslové koncerty do úpravy pro varhany a vůbec se za to nestyděl.

Kromě adrenalinu jej na koncertech nabíjejí také diváci. "Na koncertech je obrovským zážitkem také komunikace s lidmi - vidět, jak si je člověk postupně dostane na svou stranu," doplňuje Lubomír Brabec.

Život kytarového virtuosa však nenaplňuje jenom hudba. Jeho záliba v dobrodružství se odráží také v tom, jak tráví volný čas. Cestování, kanoistika, jachting nebo lezení po horách - i těmto aktivitám se s láskou věnuje. Jak jde tento dobrodružný život dohromady s hudbou nebo proč na jachtě vždycky vypíná rádio a poslouchá jenom moře, vysvětlil Lubomír Brabec v rozhovoru.

Proč má nejraději atmosféru vánočních koncertů? Jak se mu spolupracuje se zpěvákem Danielem Hůlkou? A jak se dostal do poroty televizní pěvecké soutěže Duety, v níž známé tváře televizní obrazovky zpívají s profesionálními zpěváky populární hudby? Nejen tyto otázky Lucie Výborné v rozhovoru zazněly. Jak na ně Lubomír Brabec odpověděl, si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Lubomírem Brabcem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Po skončení vysílání věnoval Lubomír Brabec ještě několik minut odpovědím na posluchačské dotazy, na které se v rozhovoru nedostalo. V záznamu on-line rozhovoru se třeba dozvíte, čemu se věnují dcery známého kytaristy, jaký nejbizarnější nástroj si vyzkoušel nebo jak je na tom sám se zpěvem, který v televizi přísně hodnotí.

autor: and
Spustit audio