Lov na Čechy. Lázeňské domy přišly o cizince, tak musí hledat domácí zákazníky a zlevňovat procedury

Lázně v západních Čechách tak dlouho mířily na zahraniční klienty, že kvůli jejich výpadku musely zavřít hotely. V největších lázeňských domech v Mariánských lázních tvořili cizinci až 80 procent klientů. Není divu, že takhle zaměřený obchodní model po epidemii padnul. Například společnost Léčebné lázně, která provozuje devět největších hotelů, jako jsou třeba Pacifik, Imperial nebo Labe, zatím otevřela jenom dva – Hvězdu a Nové lázně.

Dopoledne bývají v lázních ospalá, takhle to ale prý vypadalo naposledy za války v roce 1917, potřásá hlavou obchodní a marketinková ředitelka akciové společnosti Léčebné lázně Patricie Irlveková. „My jsme zvyklí, že si hosté objednávají pobyt rok dopředu. Teď by měla být obsazenost kolem osmdesáti, devadesáti procent a máme kolem dvaceti.“

Mezi těmi několika průkopníky je Renata, která si přijela léčit neduhy z malé vesničky u Opavy. Lázně má na předpis, tedy takzvaně „na křížek“ a hradí je pojišťovna. Renata tu bude sbírat síly tři týdny, a proto chce pokoj pro jednoho. Za ten si ale musí připlatit, pojišťovny totiž nadstandard nehradí.

„Normálně stojí příplatek za jednolůžkový pokoj 24 tisíc korun, teď ho mám za 14 tisíc,“ říká štíhlá tmavovlasá žena spokojeně. „Je to opravdu luxusní bydlení, a když vyjdu z pokoje, jsem za minutu u zpívající fontány a slyším Gotta.“

Zpívající fontána zpívá každou lichou hodinu všem kolemjdoucím

Za stejné peníze víc muziky

Karel Gott zpívá z fontány každému lhostejno, kolik má v kapse. Přestal ale zpívat Rusům, ti se letos neobjevili a jejich účty Češi platit nechtějí. Obchodní ředitelka devíti lázeňských domů Patricie Irlveková to dobře ví.

„Upravili jsme ceny jak za ubytování, tak za procedury, ale i ceny v restauracích a kavárnách. V průměru jsme snížili ceny tak o dvacet procent,“ popisuje obchodní ředitelka.

Majitelé hotelů museli snížit cenu pokojů i procedur

Kromě toho ale domácí hosté mohou bydlet i v hotelech, kde obvykle bydleli právě Rusové nebo Němci. „Můžeme nabídnout větší komfort klientům, kteří dřív bydleli ve tříhvězdičkových hotelech. Ty jsou teď zavřené, takže je ubytováváme ve čtyřhvězdičkových.“

V devíti lázeňských domech společnosti Léčebné lázně se ubytovávali z osmdesáti procent cizinci a dvacet procent tvořili Češi, kterým pobyt hradily pojišťovny. Samoplátců bylo málo. To by se letos mělo změnit, protože samoplátci mohou uplatnit státní poukázku na čtyři tisíce korun.

 „Zatím ještě nevíme, jak to půjde, jestli si to mohou uplatnit i lidé, kteří si pobyt objednali dřív. Ani nevíme, kolik těch poukázek celkem mohou klienti uplatnit přímo u nás,“ říká Irlveková, kterou prý těší, že se lázně zaplní domácími hosty.

Nechci slevu zadarmo

Pomalým krokem si po kolonádě vykračují Štefan s Blankou. Manželé přijeli z Pardubic a v lázních nejsou žádnými nováčky. Letos jsou spokojeni o to víc, že je tady klid.

Čtěte také

„Jsme tu od konce června a to tu nebyla ani noha. Teď už se to přece jen trochu zaplňuje.“ Štefanovi se líbí i cena. „Podle webu nás to mělo stát třicet tisíc, ale zaplatili jsme zhruba polovinu. Podle mě v hotelu nastavili ceny pro lidi se státní poukázkou. Nad šest dnů je cena úplně jiná,“ říká přesvědčivě Štefan.

Takovému přístupu hotelů ale obchodní ředitelka Patricie Irlveková nevěří. Na státní poukazy, které úřady navrhly narychlo koncem června, se podle ní nemohl nikdo připravit. „V našich hotelech to tak samozřejmě není a nevěřím, že by to dělali jinde. Naším cílem není zvyšovat ceny, ale přitáhnout české klienty.“

Některé lázeňské domy v Mariánských lázních zůstanou zavřené do příštího roku. Jiné možná otevřou už v létě, záleží na zájmu hostů. Letos mají klíče v rukách domácí, tedy Češi.  

autoři: Ľubomír Smatana , vla
Spustit audio

Související