Lidé hledající si práci a stížnosti na inzeráty v tiskovinách

8. duben 2005
Pod kůži

Lidé hledající si práci si stále více stěžují na inzeráty v novinách a časopisech. Firmy přicházejí s lákavými nabídkami, které ale ve skutečnosti nemohou splnit. Navíc v řadě případů ani nové zaměstnance nehledají a tuto inzerci berou jako svérázný druh připomenutí reklamy.

Zdeněk Novák: Asi se vám občas stává, že po přečtení některých inzerátů zalapáte po dechu a začne vás lákat vidina 50tisícového platu a volné pracovní doby. V první řadě bychom si ale podle advokáta Zdeňka Rudoleckého měli uvědomit, jaký druh pracovního vztahu vlastně očekáváme.

Zdeněk Rudolecký: Inzeráty, které jsou běžně v našich tiskovinách publikovány, nenabízejí vždy zaměstnání. Tím mám na mysli, nenabízejí uzavření pracovního poměru. V řad případů se uzavírá víceméně obchodní smlouva, ať už o zprostředkování či o zastoupení.

Zdeněk Novák: Inzerát by pak měl splňovat určitá kritéria.

Zdeněk Rudolecký: Druh práce, na kterou je pracovník přijímán, respektive bude přijímán v případě akceptace. Samozřejmě místo výkonu práce, eventuálně den nástupu do práce.

Zdeněk Novák: Zajímavá práce až 8 tisíc korun týdně. Mohl bych dostat nějaké bližší informace.

Projev občana: Ano, ano. Takže my jsme česká firma, zabýváme se obchodem, ale pro nábytek, počítače, mobilní telefony, ale také inzerci a reklamu. Takže toho je celá řada.

Zdeněk Novák: Jaká by vlastně byla moje nějaká pracovní náplň?

Projev občana: Naše firma si vyžaduje osobní pohovor, takže kdybyste se chtěl osobního pohovoru zúčastnit, mohli bychom si domluvit schůzku.

Zdeněk Novák: Tam by se jednalo případně o pracovní poměr nebo o smlouvu?

Projev občana: No v budoucnu je potřeba živnostenský list.

Zdeněk Novák: Velmi často se však nedočkáte ani těchto informací.

Projev občana: Voláte správě, vzhledem k tomu, že jsme momentálně mimo dosah telefonu, zanechte nám vaše jméno, telefonní číslo. My se vám ozveme, jakmile to bude možné a domluvíme se na konkrétních podrobnostech. Přejeme hezký den. Děkujeme, na shledanou.

Zdeněk Novák: Inzeráty, slibující horentní sumy, musíme brát podle Zdeňka Rudoleckého s rezervou.

Zdeněk Rudolecký: To znamená, pokud ten zájemce nedosáhne určitého obratu, odchází většinou s nulovým výdělkem, protože ta pracovní smlouva samozřejmě mu zajišťuje minimální mzdu, pokud je to ovšem jiná smlouva, než pracovní, tak mu nezaručuje v podstatě vůbec nic.

Zdeněk Novák: Odradit by nás tedy měla nabídka vysoce nadprůměrného platu, u kterého ani nevíme, za co ho dostaneme a podezřelé je také to, když chybí požadavek na vaše schopnosti a dovednosti. Při jakémkoliv kontaktu je pak dobré zeptat se na dvě základní věci.

Zdeněk Rudolecký: Jaký druh práce se po mě bude chtít a jakým způsobem, pakliže se nejedná o pracovní smlouvu, bude stanovena má odměna za tuto práci.

Zdeněk Novák: Zkoušela jste někdy shánět zaměstnání přes inzerát?

Projev občana: Zkoušela, ano.

Zdeněk Novák: A jaké s tím máte zkušenosti?

Projev občana: Velice špatné, většinou to nikdy nedopadne.

Zdeněk Novák: A co vás čekalo, když jste zavolala?

Projev občana: Nejdřív vlastně telefonní kontakt, potom si člověk domluví schůzku, no a pak teprve buď vám dají vědět, jestli to dopadne nebo ne. Většinou se ani neozvou.

Projev občana: Zkušenosti celkem špatné, protože pokud jednám přes telefon, se zajímáte o práci, tak vás většinou odmítnou, takže si myslím, že je lepší osobní kontakt. No a to, jelikož jsem matka od dítěte malého, tak většinou mě odmítnou hned napoprvé.

Zdeněk Novák: Zkoušela jste třeba ty nabídky, kde nabízejí 30 tisíc korun měsíčně?

Projev občana: Ne, to jsem nezkoušela, to si myslím, že je to je podvod.

Zdeněk Novák: Velmi riskantní je pak skládat jakékoliv zálohy.

Zdeněk Rudolecký: Jedná se většinou o klamavé, nechci-li říct přímo podvodné jednání. Pokud mohu posluchačům něco doporučit, tak rozhodně mám za to, že by neměli skládat jakoukoliv, byť nepatrnou zálohu v souvislosti s nabízením jakékoliv práce.

Když tedy uvidíte velmi lákavý inzerát, tak ještě nepropadejte nadšení, že právě to je to pravé pro vás a nejprve si všechno hezky ověřte. Radí vám to dnešní pořad Pod kůži, jehož autorem byl kolega Zdeněk Novák.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: nov
Spustit audio

Více z pořadu