Libor Dvořák

14. červenec 2008

Do studia Radiožurnálu v pondělí zavítal novinář, komentátor ČRo 6, překladatel a specialista na Rusko Libor Dvořák. S moderátorkou Danielou Karafiátovou hovořil o současné situaci v Rusku nebo o ruských hrozbách po podpisu smlouvy o umístění radarové základny v České republice. V úterý 15. července bude hostem Heda Čechová.

Jak moc se máme čtyřicet let po ruské invazi do Československa obávat nových výhrůžek, které následovaly po podpisu smlouvy o umístění radarové základny v České republice? "Obavy jsou v jistém smyslu na místě, ale obvykle na takový dotaz odpovídám, a docela rád, že bychom se bát v žádném případě neměli. My jsme v tomto případě vystaveni tomu, čemu jsme v tomto prostoru geopoliticky, historicky vystaveni už dlouhá staletí. Z jedné strany německý vliv, z druhé strany ruský vliv tady bude patrný vždycky. Naše obavy směřují na obě strany. V tuto chvíli jsou směrem k Rusku samozřejmě silnější," uvedl Libor Dvořák.

Jak moc je akceschopná současná ruská armáda? "Shodou okolností jsem v neděli dopřekládal knížku, která se jmenuje příznačně Velká vlastenecká katastrofa, což je jasný názvuk na Velkou vlasteneckou válku. A tam se o akceschopnosti ruské armády a obecně o ruských ozbrojených sil mluví. A mluví se tam, že v mírové době armáda v příliš dobrém stavu není. Jedna úvodní až neostalinská stať uznává, že současná ruská armáda je ještě v horším stavu, než byla ta sovětská v roce 1939, 1940, 1941," doplnil komentátor.

Z Ruska nyní do České republiky teče méně ropy, než bylo dohodnuto. V nejbližších týdnech se to asi ani nezmění. Je v tom nějaká souvislost s podpisem smlouvy o radaru? "Tato spekulace se přirozeně nabízí. Když se podíváme na naše odborníky a politiky, kteří o tomto problému mluvili, tak jsou všichni velmi opatrní, protože opravdu může jít o technické potíže. Ovšem, když technické potíže nastávají v dobách v takovýchto vypjatých politických rozhodnutí a vypjatých situacích, tak se to nabízí. Zatím bych volal po opatrnosti a vyčkal bych pár týdnů i měsíců. Připomněl bych to, co říkají sami Rusové a čím se s oblibou a oprávněně ohánějí, že i v sovětských dobách byli velmi spolehlivými obchodními partnery. Na druhé straně ukrajinský příklad toho, čemu dnes říkáme ruský energetický klacek, funguje, byť to Rusové rozhořčeně popírají," dodal Libor Dvořák.

autor: vij
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.