Lenka Šmídová

5. květen 2008

Hostem Dopoledního Radiožurnálu byla v pondělí jachtařka, stříbrná medailistka z olympijských her v Aténách Lenka Šmídová. S moderátorem Václavem Žmolíkem mluvila o tom, co dává člověku jachting nebo o její účasti na blížící se olympiádě v Pekingu. V úterý 6. května bude hostem herečka Eliška Balzerová.

Co dává svým vyznavačům jachting? "Přemýšlím o tom čím dál častěji. Pro mě je to vrcholový sport, způsob obživy a neuvěřitelná radost z jakési seberealizace ve sportu a ze soutěžení. Pro většinu lidí, kteří jachting dělají, je to krásný způsob relaxace," uvedla Lenka Šmídová.

Lenka Šmídová se narodila do jachtařské rodiny, jachtingu se totiž věnovali její rodiče. Její maminka se jachtingu dokonce věnovala závodně. Lenka Šmídová poprvé usedla do plachetnice asi v šesti letech. "Pamatuji svůj první závod, bylo to na Máchově jezeře, celkem dobře, kdy jsem šla do závodění bez absolutní průpravy. Vůbec jsem nechápala, jak se startuje, jak se objíždí bójky. Jedinou radu, kterou mi maminka dala, byla, abych jela za ostatníma," přiblížila své začátky jachtařka, která se tehdy vrátila s pláčem na břeh, neboť nevěděla, kam má jet. Každý ze závodníků totiž vyrazil jiným směrem.

Kdy přišel ten okamžik, kdy se z jachtařky z vnitrozemského státu stala respektovaná, uznávaná a úspěšná světová jachtařka? "Těžko se mi posuzuje, kdy přesně nastal zlom z pohledu jachtařského světa, ale pamatuji si, kdy nastal v mé mysli, v mé hlavě. To bylo během udílení medailí na olympijských hrách v Sydney, kdy jsem z povzdálí pozorovala, jak se předávají medaile mým kolegům a kamarádům. V ten moment jsem se trochu umanula a rozhodla jsem se, že pro to udělám maximum, abych tam příště stála já," dodala Lenka Šmídová.

Záznam celého rozhovoru s Lenkou Šmídovou si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: vij
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.