Lenka Nová, zpěvačka

15. říjen 2012

Leckdo si ji vybavuje jako energickou zpěvačku Laury a jejích tygrů, jiní ji postřehli až na albu Michala Horáčka Ohrožený druh. Ať tak nebo tak, na české hudební scéně je zpěvačka Lenka Nová už 24 let. Jak si připadá 14letá dívka, která se poprvé dostane mezi rockery? I na to se zkušené zpěvačky v pondělí zeptala Lucie Výborná.

V první kapele začala zpívat ve 14 letech. 12 let strávila s kapelou Laura a její tygři a natočila s ní čtyři desky. Na svém kontě už má i dvě sólová alba. To první s názvem Nová deska vyšlo v roce 2003. Její druhé album je naproti tomu stále ještě čerstvou novinkou – vyšlo 1. května 2012 a jmenuje se Psí hodina.

Jak sama Lenka Nová zdůrazňuje, ráda spolupracuje s hudebníky a autory z různých žánrů. V posledních letech jde především o Michala Horáčka. „Poprvé jsme spolupracovali na desce Ohrožený druh. Od té doby se potkáváme při jeho dalších projektech,“ říká zpěvačka.

Na desku Ohrožený druh se dostala díky svému originálnímu hlasu, schopnému obstát i v šansonech. „Michal Horáček tenkrát hledal ženy různého věku i hlasu, aby deska byla pestrá a zajímavá. Zavolal mi Michal Pekárek, zvukový mistr, kterého znám z dřívějška a který s Michalem Horáčkem často spolupracuje. Nabídl mi, zda si nechci přijít zkusit zazpívat jednu písničku,“ vzpomíná Lenka Nová.

S Michalem Horáčkem nakonec Lenka Nová nespolupracovala pouze na Ohroženém druhu, ale i na desce z představení Kudykam. Zároveň zpívá v divadelní podobě Českého kalendáře. O Michalovi Horáčkovi je přitom známé, že jednu píseň obvykle nechá nazpívat několik interpretů.

Lenka Nová ve studiu

„Má svou vnitřní představu, i pokud jde o význam textu,“ vysvětluje Lenka Nová. „Ten, kdo píseň zazpívá tak, jak ji cítí Michal Horáček, se nakonec na desce objeví.“

Mezi 10. a 11. hodinou nebyla řeč pouze o její spolupráci s Michalem Horáčkem, ale i o její nejnovější desce s názvem Psí hodina. A padla řada dalších otázek. Proč se Lenka Nová ráda pohybuje na pomezí více hudebních žánrů? Jak složité je dnes pro zkušeného muzikanta vydat nové sólové album? A jak dnes vzpomíná na své působení v kapele Laura a její tygři?

Záznam celého rozhovoru s Lenkou Novou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio