Lenka Kabrhelová: I svatba možná v Rusku bude nepovolenou demonstrací

Co má společného skákání na laně s politikou? Nečekejte žádný chyták, odpověď zní jednoduše: jen pramálo. Za správnou ji považovali i sportovci z ruského Vladivostoku, kteří se nedávno vydali za město na hromadný trénink skoků na laně. Tamní policie však skupinku vyvedla z omylu. Atleti prý porušili zákon o shromažďování. Namísto dalších extrémních kousků je tak možná bude čekat obezřetný pohyb skrze minové pole ruského zákonodárství.

Skok na laně ze střechy opuštěného věžáku by asi sesbíral různá hodnocení. Co je pro jednoho zábava, napětí a adrenalin, pro jiného může znamenat nezodpovědnost, bláznovství nebo dokonce hazard se životem. Jen málokdo by asi považoval extrémní druh sportu za vyjádření politického přesvědčení.

Policie ve Vladivostoku však k soudu pozvala jednoho z takzvaných „rope-jumperů“, který nedávno se skupinkou pár dalších adrenalinových sportovců využil k tréninku zapomenutý panelák na okraji města. Hlídka, přivolaná znepokojenou stařenkou z vedlejšího domu, sice na jejich aktivitě neshledala nic závadného, vyšší šarže však byly jiného názoru. Hromadným tréninkem podle nich mladíci porušili nový zákon o organizování mítinků a demonstrací.

Na přísnější pravidla, zavedená po masových protiputinovských protestech, si obyvatelé Ruska zvykají už víc než měsíc. Skutečnost, že pořadatelům hromadných akcí hrozí několikanásobně vyšší pokuty i tresty, kritizuje opozice, občanská sdružení, ochránci lidských práv i západní vlády.

Skeptikové teď chmurně předpovídají, že pravdu měli ti, kteří varovali, že vágní pravidla budou úřady svévolně používat, kdykoli se jim zachce vybrat od někoho pokutu – pod záminkou, že jde o nepovolenou veřejnou akci. Jak poznamenává ruský tisk – nejenže je zapovězeno, aby se víc než tři lidé bez povolení scházeli, dokonce spolu nesmějí ani skákat. A kdo ví, co dalšího, dodávají ironicky komentátoři.

Třeba taková svatba se na Kavkaze neobejde bez stovek hostů. Možná by ženichové a nevěsty měli preventivně začít sbírat zvláštní zdroje na placení pokut za pořádání „nenahlášené veřejné akce“.

autor: lek
Spustit audio