Lékaři znají způsob, jak do boje s rakovinou povolat imunitu, říká Blanka Říhová o imunoonkoterapii

19. červen 2017

„Hlava je v léčbě padesát procent úspěchu. Příroda má i přesto svá omezení. Noha vám ani díky víře nenaroste.” I to v rozhovoru s Lucií Výbornou říká Blanka Říhová, přední česká vědkyně a imunoložka, která se specializuje na výzkum směrovaných léčiv v rámci terapie nádorových onemocnění.

Stejně jako své svaly, i svůj imuntní systém můžete „vytrénovat” k lepším výkonům. A platí to pro jakýkoliv orgán nebo systém. „Vždy jsme říkávaly: Děti nechme olizovat podlazu a venkovní kamínky,” vzpomíná úspěšná imunoložka.

„Musí jít samozřejmě o přiměřený trénink,” dodává. „Pokud spolknete smrtelnou dávku cholerových bakterií, nemůžete se pak divit, že vám bude špatně. Trocha špíny ale imunitnímu systému rozhodně prospívá.”

Rakovina není rozbité koleno

Jako vědkyně se Blanka Říhová v současnosti zabývá teoretickým zkoumáním účinků takzvané imunoonkoterapie. Její počátky sahají na konec 80. let 20. století, kdy vědci zjistili, že existují receptory na buňkách, které onkologové označují jako kontrolní body imunitní reakce. „Jsou-li negativní, takže dostanou-li signál, tak imunitní odpověď zablokují,” vysvětluje Blanka Říhová.

Co to znamená v praxi? „Rozbijete-li si koleno, potřebujete se deset dnů soustředit na stafylokoky a bakterie, které máte v kolenu. Imunitní systém se zaktivuje, všechny buňky běží do místa zranění, tedy do kolena - ale když se koleno uzdraví, přestanete je v tomto místě potřebovat. Pokud na vás v tuto dobu někdo kýchne, potřebujete jednu odpověď organismu zlikvidovat, aby mohl imunitní systém reagovat na jiný podnět. K tomu slouží právě negativní imunitní kontrolní body,” vysvětuje vědkyně.


Imunoterapie, nebo imunoonkoterapie?
„Pojem imunoterapie se dnes zneužívá. Koupíte si napříkald doplněk stravy, kde stojí, že má imunoterapické účinky, který vás údajně dokáže ochránit před čímkoliv. Někdy mám pocit, že vám po tom naroste nová noha,” říká Blanka Říhová.

Zatímco v případě rozbitého kolena je jejich role žádoucí, v případě nádorového onemocnění je to přesně naopak. „Nádorová onemocnění totiž potřebují permanentní pozornost imuntního systému,” poukazuje Blanka Říhová. „Moderní imunoonkoterapie proto dokáže zablokovat negativní reakci kontrolních imunitních bodů a umožní pokračování imunitní odpovědi proti nádoru.”

Budoucnost je v kombinaci léčebných metod

I když už dnes lékaři dokážou „odblokovat” imunitní systém tak, aby svou pozornost dokázal na nádorové onemocnění plně zaměřit, ani pak nemají vyhráno. „Nepodceňujme nepřítele,” zdůrazňuje Blanka Říhová. „Nádor je nesmírně agresivní a dokáže celou řadu věcí.”

Kombinace imunoonkoterapie s dalšími léčebnými postupy, jako je například chirurgie, radioterapie nebo chemoterapie, může vést k opravdu dobrým výsledkům. „Právě v tom je budoucnost,” soudí Blanka Říhová.

Poslechněte si záznam celého rozhovoru: kliknutím na odkaz v tomto článku nebo v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.