Ladislav Županič

23. srpen 2009

Hlasem Clinta Eastwooda, tak jak jej známe z českého dabingového provedení, přivítal posluchače nedělního Radiožurnálu herec a dabér Ladislav Županič. Václav Žmolík si s dlouholetým ředitelem pražského Hudebního divadla v Karlíně povídal nejen o jeho herecké práci, ale i o současných podobách hudebního divadla nebo o jeho koníčku - létání. V pondělí 24. srpna bude hostem Jiří Raboch, DrSc. předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP.

Jeho tatínek byl pilot a hrál ochotnicky divadlo. Ladislav Županič si tyto role ve svém životě obrátil. Vystudoval brněnskou JAMU, stal se hercem a do letadla usedá ve svém volném čase. Dá se euforie ve dvou tisících metrech přirovnat k zážitku herce na jevišti? Ladislav Županič říká, že určitě.

K hudebnímu divadlu se dostal vlastně náhodou, díky setkání s bývalým spolužákem a kamarádem Felixem Slováčkem. V Karlíně pak zůstal celých 30 let a z toho 10 let byl v tomto divadle ředitelem.

Karlínské hudební divadlo zaznamenalo během jeho ředitelského působení několik významných úspěchů v tuzemsku, absolvovalo úspěšná turné v Evropě, ale také v Japonsku. Na současnou muzikálovou produkci se však Ladislav Županič dívá s despektem. Obzvlášť s nelibostí hodnotí pokusy popových hvězd o herecké ztvárnění postav. Mělo by zde podle něj platit známé 'Ševče, drž se svého kopyta'. Kritizuje přitom i skutečnost, že k podobné muzikálové produkci sklouzlo i jeho bývalé domovské divadlo v Karlíně.

Po odchodu z karlínského divadla se vrátil k činohernímu herectví. Teď pracuje na volné noze a je spokojený. I když, jak říká, není to vždycky jednoduché. "Když máte studený telefon, tak jsou to nervy. Jestli se vám někdo ozve, jestli na vás mezitím nezapomněli,... ale pak zase, když něco prijde, je to radost," přibližuje pocity herce bez stálého angažmá Ladislav Županič.

Nestýská se mu přitom také po jedné divadelní šatně? Ladislav Županič přiznává, že ano, ale obratem dodává: "Stýská se mi ani ne tak po té šatně jako po těch lidech, protože tam mezi námi vznikly krásné přátelské vztahy." Právě výborní lidé, se kterými se během svých angažmá setkal, jsou podle známého herce tím, co dělá dobré vzpomínky i na celou divadelní budovu.

Jaká byla jeho cesta k hudebnímu divadlu? Jaký je jeho vztah k hercům, které úspěšně dabuje? Na která herecká partnerství ve své kariéře rád vzpomíná? A za jakými pocity se vydává v letadle do výšky několika kilometrů? Ladislav Županič si povídal s Václavem Žmolíkem i o těchto témtech a vy si jeho odpovědi můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Ladislavem Županičem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio