Květa Fialová

V úterý byla hostem Dopoledního Radiožurnálu herečka Květa Fialová. S moderátorkou Lucií Výbornou si vyprávěla o tom, kam ráda cestuje a kam se ráda vrací. Svěřila se také, co pro ni znamená přízeň publika nebo o tom, kde se vzal její vztah k buddhismu. Ve středu 9. dubna bude hostem písničkář Jan Burian.

Květa Fialová hraje v divadle každý den. Už se jí stalo, že odmítla nějakou roli? "Samozřejmě. Buď kvůli tomu, že bych to nestihla, anebo kvůli tomu, že to bylo nějaké podivuhodné nebo tak. Taky jsem měla případ, kdy mi byla nabídnuta role do nějakého filmu. Ještě jsem to nečetla a řekla jsem: Jistě. A protože se kamarádím s bacily a nechtěla jsem lhát, že teď to nechci, tak jsem ty bacily poprosila a oni na mě skočili a pak jsem byla strašně nemocná," uvedla Květa Fialová.

Podle ní se v každé době ničily kvality. V dnešní době ale víc než kdy jindy, hlavně v kultuře. "Třeba televize, to je kulturní plevel. Bohužel je to horší, byla totalita, ale ty věci byly daleko kvalitnější." A jaký prezident by Květě Fialové vyhovoval? "Já mám ráda toho prvního, Vašíka Havla. Taky ho znám od jeho 20 let, takže mi tak nějak vyhovuje," řekla.

Květa Fialová se narodila do rodiny, která byla, především maminka, ovlivněna buddhismem. Herečka ráda čte, a tak ani nepřekvapí, že na jejím nočním stolku leží například kniha o dalajlámovi nebo řada knih z oblasti duchovní literatury.

Záznam celého rozhovoru s Květou Fialovou si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: vij
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.