Kvalita začíná u ovoce, řekli si kdysi v nejstarší švýcarské pálenici a vydali se za ním po kolejích. I s destilérkou

Destilační vlak vyrazil mezi válkami z vesničky Oberarth za kvalitním ovocem po Evropě a dojel až do tehdejšího Československa. V rodinné pálenici Fassbind v centrálním Švýcarsku si na zralém ovoci té nejlepší kvality zakládají dodnes. Že se jim jejich poctivost a trpělivost vyplácí, se přesvědčil Vladimír Kroc.

Čtěte také

O víkendech hraje s přáteli v orchestru na alpský roh, přes týden se věnuje něčemu, co připomíná alchymii. Josef Burgi řečený Sep je „master destiler“ v jedné z nejstarších pálenic ve Švýcarsku.

Od třešní k pálence

Historie rodiny Fassbind se začala psát už někdy kolem roku 1200, kdy jeden z předků přišel z Holandska a usadil se v Basileji. Tehdy se ještě psal jako Vazpind, což znamená Bednář. O 200 let později se rodina pustila do šlechtění divokých třešní v centrálním Švýcarsku.

Josef Burgi řečený Sep je „master destiler“ v jedné z nejstarších pálenic ve Švýcarsku

„Roku 1846 založil sedmnáctiletý Gottfried Fassbind v městečku Oberarth v kantonu Schwyz první lihovar v celé zemi,“ líčí historii firmy jeden z jejích dnešních manažerů Stephan Kopp. Od té doby se lihovar utěšeně rozrůstal a dnes je rodinná značka známá po celém světě.

Na přelomu minulého a předminulého století přišli majitelé s pojízdnou destilérkou na kolejích. A tak v meziválečném období švýcarský Fassbind vypravil po železnici za sadaři dokonce až do tehdejšího Československa.

Jaký sud, takový nápoj

Josef Burgi nám podrobně líčí, jak funguje moderní destilační kolona. Nic tady nejde uspěchat. Destilát nejprve dva roky odpočívá v nerezových tancích.

Degustace patří samozřejmě k vrcholům prohlídky

Malovýroba umožňuje kromě jiného lepší kontrolu destilace a také experimenty s chutí, například staření v sudech po rumu, anebo se k němu používají sudy ze dřeva odpovídajícího stromu. Například hruškovici tedy místní nechávají dozrát v sudech z hruškového dřeva.

autoři: Vladimír Kroc , and
Spustit audio

Související